Képünk illusztráció a Breaking Bad sorozatból
Zsebbe vágó
MTímea
2019. augusztus 11. vasárnap, 18:10
A közszférában dolgozók 58 százalékkal többet keresnek, mint az átlag.

Egy új kimutatás szerint Romániában 211 ezer közalkalmazott látja el a hivatali teendőket, akik júniusban átlagosan nettó 4 961 lejt vittek haza. A statisztikai intézet adataiból kiderül, összehasonlítva tavaly júniussal, 18 százalékos növekedést állapíthatunk meg a közalkalmazotti béreket illetően. Az országos átlagbér messze elmarad ettől a szinttől, és nem is növekedett annyit egy év alatt, mint a közalkalmazotti bér: júniusban 3 142 lejt vihettek haza átlagosan a foglalkoztatottak, ami 15 százalékkal több, mint amennyit a tavaly júniusban zsebre tehettek.

Bár az utóbbi években nőtt a tanárok és az egészségügyi alkalmazottak bére is, a legjobban a közigazgatásban és a védelemben lehet keresni. Az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók átlagbére 3 859 lej (10 százalékos emelkedés tavaly júniushoz képest), míg az oktatási rendszer átlagfizetése 3 657 lej (30 százalékos emelkedés tavaly júniushoz képest).

A magánszférában 4,98 millióan dolgoztak 2019 júniusában, ami 40 ezerrel több, mint 2018 júniusában. A szakértők szerint a nagyobb bérek miatt felerősödött az érdeklődés a közalkalmazotti állások iránt, miközben a versenyszférát így is súlyos munkaerőhiány sújtja a megállíthatatlannak tűnő elvándorlás miatt.

 

comments powered by Disqus
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?