Szerző: Gyergyai Csaba, Erdély László
2019. augusztus 10. szombat, 18:25
Beengedett a műtermébe. Művészi küldetésről, a festő 21. századi szerepéről beszélgettünk vele. És hogy miért kell elhagyni a hazád, ha már úgy érzed, mindent megkaptál tőle.

 „Festményekre ma nagyobb szükség van, mint bármikor: most vált igazán fontossá minden, ami az ember lelkét a víz felszínén tarja” – így összegzi művészi-alkotói hitvallását a szatmárnémeti születésű, Kolozsváron élő Todor Tamás. A 30 éves, külföldön is egyre több elismerést begyűjtő festőművészt a műtermében látogattuk meg, ahol poszt-apokaliptikus tájakat, szimpatikus szörnyeket ábrázoló vásznak közt beszélgettünk hosszasan arról, mi a festő dolga a 21. században, mi értelme van képeket létrehozni ebben az agyondigitalizált világban és persze arról is, hogyan állja meg a helyét egy öntörvényű alkotó a művészeti piacon. Todor Tamás abból és annak él, amit igazán szeret, munkaszüneteiben pedig hűséges társával, Frida nevű kutyájával rója a kolozsvári utcákat. Nem sokáig, mert ő is – mint sokan mások – készül elhagyni az országot.

comments powered by Disqus
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.