Illusztráció | Fotó: Pixabay
Medvebűnözés
MTímea
2019. augusztus 8. csütörtök, 18:58
Két medvét kilőnek, két macicsaládot elköltöztetnek.

A környezetvédelmi minisztérium végre meghozta azt a döntést, amire már hónapok óta várnak Hargita megye két településén, Csíkpálfalván és Csíkszentmártonban. A szaktárca alapos megfontolás után kiállította a szükséges engedélyt két medve kilövésére, illetve két medvecsalád elköltöztetésére.

A csíkpálfalvi medve az elmúlt hónapban számos alkalommal okozott kárt a környéken, legutóbb a  hét elején pusztított el öt juhot egy gazdaságban. A Csíkszentmártonban otthonosan mozgó medve egy lovat és több szarvasmarhát pusztított el az utóbbi időszakban. Azt igérik, hogy mindkét esetben körültekintően járnak el a helyi vadászegyesületek kilövésért felelős illetékesei, hogy a vadászok biztosak lehessenek abban, nem egy másik medvét lőnek le, hanem azt, amelyik a károkat okozta.

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség tájékoztatása szerint a Szent Anna-tó környékén is szükség van beavatkozásra, így egy kétbocsos, illetve egy hárombocsos medve elköltöztetése is folyamatban van. Egyébként a medvék okozta károk száma az elmúlt évben nem sokat változott Hargita megyében, az év elejétől mintegy 150 vadkárról érkezett bejelentés, ezekből 120-at medvék okoztak, a többit vaddisznók, farkasok és hódok.

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.