Jószomszédi iszony
béel
2019. augusztus 5. hétfő, 07:01
És persze lelkesen trianonoztak.

Néhány száz román sovinisztának nem akadt jobb dolga egy kellemes augusztusi délutánon, mint hogy Bukarest utcáin felvonulva emlékezzen arra, hogy a román hadsereg száz évvel ezelőtt vonult be Budapestre.

A nagyszabásúnak hirdetett rendezvényt a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű civil szervezet szervezte. Ha valakinek ismerős lenne a név, akkor nem téved: az egyesület vezetőke, Mihai Tîrnoveanu volt az egyik szervezője az úzvölgyi temetőt védő magyarok elleni támadással és a temető erőszakos elfoglalásával, illetve meggyalázásával végződött román akciót, július 7-én ugyancsak ők szerveztek tüntetést Bukarestben a magyar nyelvi jogok bővítése ellen.

A vasárnapi rendezvényen néhány százan vettek részt, de ezúttal képesek voltak kontrollálni magukat, és semmit se támadtak vagy gyaláztak meg: a résztvevők egy része népviseletben, mások koraebli egyenruhákban, román zászlókkal masíroztak. 

Azért igyekeztek kitenni magukért: egyik molinójukon „A Trianon felé vezető út Budapesten át vezet” felirat volt olvasható.

A résztvevők megkoszorúzták az első világháborús román diadalívet, majd a kormány székháza elé vonultak.

Tîrnoveanu korábban azt mondta, hogy a mostani megmozdulásra meghívták a román védelmi minisztérium és Magyarország bukaresti nagykövetségének képviselőit is. Az egyesület vezetője úgy vélte: az általa rendezett felvonulás kiváló alkalom lehet arra, hogy a nagykövet kifejezze a magyar nép háláját és tisztelegjen azon román hősök emléke előtt, akik életüket áldozták 1919-ben azért, hogy „felszabadítsák” Magyarországot a bolsevik uralom alól.

Csak emlékeztetőül: a „felszabadítás” során a megszállt magyar területeket a román hadsereg módszeresen kifosztotta, úgyhogy semmivel sem voltak jobbak a kommunistáknál.

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.