Jószomszédi iszony
Szerző: Boros Miklós
2019. augusztus 2. péntek, 09:29
Egy forrófejű albán középpályás és egy töketlen északír bíró volt a román–magyar focicsata főszereplője.

Botrányba fulladt csütörtök este az Universitatea Craiova–Budapest Honvéd visszavágó az Európa Liga második selejtezőkörében, miután a hazai szurkolók öngyújtóval és petárdával dobták meg Arnold Hunter északír játékvezetőt. Az addig inkább egyhangúan unalmas, mint vérbeli román–magyar meccshez illően feszült focimeccsen a balhé szikráját Kamer Qaka, a craiovai csapat albán középpályása robbantotta ki, amikor rátámadt Batik Bencére, a kispestiek védőjére. A játékosok közti csetepaténak ugyan gyorsan vége lett, ám közbe Hunter bíró is a földre került, miután éppen mögötte robbant fel egy hanggránát, és közben a hazai keménymagból behajított fém öngyújtó is fejen találta.

Az északír bíró csak hosszas ápolás után állt talpra, és szemmel láthatóan képtelen volt döntést és ítéletet hozni az eset után. A legfurcsább az volt, hogy a balhét kirobbantó Qakát egyáltalán nem büntette, Batik mellett egy másik craiovai, Carlos Fortes kapott sárga lapot. A Honvéd illetékesei szerint a mérkőzés megfigyelőjével egyeztetve felmerült ugyan a mérkőzés félbeszakításának eshetősége is (ami a Honvéd továbbjutását jelentette volna), ám végül Jamie Robertson tartalék játékvezető levezette a hátralevő egy percet, amelyben a csapatoknak már semmi kedvük nem volt focizni.

Mivel sem az első, sem a második meccsen nem esett gól, a továbbjutásról 11-esek döntettek. Mirko Pigliacelli, a hazaiak kapusa három kispest lövést is megfogott, így a Craiova 3-1-re nyert, de a Honvéd vezetése közölte, hogy megóvja a meccset.

„Klubunk számára elfogadhatatlan az, ami a találkozó végén történt, hogy a játékvezető, vagy éppen a játékosaink veszélynek legyenek kitéve. A Honvéd vezetése úgy döntött, hogy megóvja a találkozót, amelyet ilyen körülmények között nem lett volna szabad tovább folytatni!”

– áll a magyar klub közleményében.

 

 

A craiovai tábor amúgy mérkőzés közben a magyar szurkolók felé is hanggránátokat hajított, ezért az első félidőben a kispesti táborból is megindultak néhányan elégtételt venni, amit a román csendőrség könnygázzal fékezett meg. Ugyanaz a csendőrség, amely a meccsvégi botrány során – a Honvéd illetékeseinek elmondása szerint – azt mondták Hunter játékvezetőnek, hogy a mérkőzés megszakítása esetén senki biztonságát nem tudják garantálni. A találkozón mintegy 25 ezer néző volt a Ion Oblemenco-stadionban, köztük közel kétszáz Honvéd-szurkoló.

Az óvás kapcsán az UEFA-nak gyorsan kell döntetnie, mert jövő csütörtökön már a harmadik selejtezőkör mérkőzéseit rendezik, a párharc győztese (jelen állás szerint a Craiova) a görög AEK Athén ellen lép játszik.

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.