vörös pestis
béel
2019. július 26. péntek, 11:05
Bár tulajdonképpen nem rossz választás.
 

A budapesti Terror háza mintájára Bukarestben is létrehozzák a kommunizmus rémtetteinek múzeumát, miután Klaus Iohannis államfő csütörtökön aláírta az erről szóló törvényt.

Ráadásul nem is akárhol, sőt a helyszín némileg meglepő: a parlamentnek otthont adó épületben.

A jogszabály értelmében a művelődési tárcának négy hónapja van arra, hogy megtegye a szükséges adminisztratív lépéseket a múzeum létrehozására.

A létesítmény célja az, hogy bemutassa az 1945 és 1989 közötti időszakot, és korrekt módon tájékoztassa a közönséget a kommunista rendszer által a más véleményen levőkkel szemben alkalmazott bűnökről, a kínzásokról, visszaélésekről.

Az intézmény a tervek szerint állami forrásokra is számíthat, de saját bevételekből, valamint támogatásokból is gazdálkodik majd.

A múzeum azonban nem csupán egyetlen helyszínből áll majd, a parlamenti intézmény csupán a központi eleme lesz egy tágabb hálózatnak, amelyet „a kommunizmus útjának” hívnak majd.

Így a parlament mellett a kíváncsiak más, a kommunizmus története szempontjából releváns épületekbe is ellátogathatnak majd. 

Országos szinten olyan épületeket vonnak be a projektbe, amelyekben kommunista intézmények vagy börtönök működtek.

Jobban belegondolva a bukaresti parlamentnél alig akad megfelelőbb helyszín, hiszen az maga is egy kommunista rémtett: Bukarest történelmi épített örökségének hatalmas részét dózerolták el, hogy megépülhessen a nacionál-kommunista diktátor, Nicolae Ceaușescu által megálmodott, a Sztálin-barokk legszebb hagyományait megelevenítő monstrum.

 

comments powered by Disqus
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Kerekes Erzsébettel, a gyermekfilozófia egyik erdélyi meghonosítójával beszélgettünk oktatásról, filozófiáról, gyermekekről.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.