Fotó forrása: az Avram Iancu reptér Facebook-oldala
Felszálló ágon
papmeli
2019. július 22. hétfő, 18:55
Elkészült a legnépszerűbb úti célok listája. Meglepetés is van.

Három európai ország vonzza leginkább a romániai repterek utasait, derül ki az Európai Bizottság 2017-es adataiból. A rangsor szerint a kolozsvári, temesvári és bukaresti nemzetközi repülőterekről Nagy-Britanniába, Hollandiába és Spanyolországba repülnek a legtöbben.

Az első és harmadik helyezést értjük is, lévén, hogy úgy Angliában, mind Spanyolországban jelentős számú román munkavállaló él, a második helyre befutott Hollandia előkelő helyezése kicsit nehezebben fér a fejünkbe. Nem gondolhatunk másra, minthogy

az amszterdami coffeeshopok kínálata, a szabadon fogyasztható könnyűdrogok vonzzák ennyire a román turistákat.

Csak ezzel magyarázhatjuk, hogy London után a holland főváros a legnépszerűbb úti cél. Ezt Madrid, München és Milánó követi a listán – utóbbi kettőn szintén nem lepődünk meg, Németországban és Olaszországban is jelentős román közösség él.

Az Európai Bizottság statisztikájában más érdekességek is vannak. Kiderül belőle, hogy alig tíz év alatt 30 százalékkal nőtt a román repterek forgalma, és az utasok közel fele – 47 százalék – uniós célállomás mellett dönt. 36 százalék repül Unión kívüli térségbe, és

csak 17 százalék választja a belföldi utakat.

Románia egyébként uniós szinten éllovas a reptéri forgalom növekedése terén, 2008 óta 123 százalékkal (!) nőtt az utasok száma. Igaz, ha a kivándoroltak, külföldön munkát vállalók nagy számára gondolunk, ezzel nincs amiért büszkélkedni.

comments powered by Disqus
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.