Pályára állva
béel
2019. július 21. vasárnap, 17:47
A miniszteri ígéretekkel ellentétben még nem lehet majd Nagylaktól Nagyszebenig egyhuzamban autópályán száguldani.

Egész jól haladnak az építési munkálatok az A1-es jelzésű dél-erdélyi autópálya azon két, Lugos és Déva közötti szakaszán, amelyet a tervek szerint még idén nyáron – de legkésőbb ősszel – át is adnak a forgalomnak.

A két, összesen mintegy 43 kilométeres szakasz lesz egyébként várhatóan az összes autópálya, mit idén átadnak – ellentétben a közlekedési illetékesek év eleji, 180 kilométerre vonatkozó ígéretével.

Igaz, azt már akkor sem hitte el senki.

 

 

A Lugos és Déva közötti szakasz 3-as és 4-es ütemének átadásával szinte teljes egészében elkészül a sztráda – de csak szinte. 

Ugyanis Răzvan Cuc közlekedési miniszter július eleji bejelentésével ellentétben, miszerint a hónap végétől teljes hosszában járható lesz a sztráda, az igazság egy kicsit lelombozóbb.

Létezik ugyanis egy 13 kilométeres szakasz Holgya és Marzsina között, ahol az autópálya még csak a tervek szintjén létezik. 

Itt ugyanis a dimbes-dombos vidék miatt alagutakat kellene fúrni, de az illetékes hatóságok hat éve, az építkezés kezdete óta hanyagolták a munkálatokat. Olyannyira, hogy az alagutak megépítésére csak idén június végén írták ki a pályázatot.

A két alagút hossza mintegy 2,13 kilométer lesz.

A megépítésükig viszont még sok idő eltelik, és az autósoknak sokat kell idegeskedniük a hiányzó, valamivel több mint tíz kilométeres autópálya-szakasz miatt.

comments powered by Disqus
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.