Békés öregkor
béel
2019. július 19. péntek, 13:50
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.

Miközben a kormány nem győzi ismételni, hogy a költségvetésben megvan a pénz az összes beígért bér- és nyugdíjemelésre, a kormánypárti illetékesek megnyilvánulásai alapján nagyon úgy tűnik, hogy ez a legkevésbé sem igaz.

Most például olyan törvénytervezetet dolgozott ki egy kormánypárti honatya, Liviu Pop szenátor, volt oktatási miniszter, amely keményen megadóztatná a különleges nyugdíjakat – konkrétan 90 százalékos „szolidaritási adót” vetne ki a összegek azon részére, amely meghaladja a 10 000 lejt. A 10 000 lejig terjedő összegre pedig 10 százalékos sarcot vetne ki.

Az indoklás szerint óriási különbség van az egyszerű állami nyugdíjak – amelyek átlagos összege csupán havi 1150 lej – és a különleges nyugdíjak között. Ezek akár csillagászati összegűek is lehetnek: van például egy olyan nyugdíjas Romániában – egy volt bíró vagy ügyész –, aki 73 890 lej nyugdíjat kap havonta. (Gyanítjuk, hogy nem a postás kézbesíti számára).

A hatalmas különbség megszüntetését már csak a normalitás is indokolná – áll a tervezetben. Szerintünk persze inkább arról van szó, hogy vészesen ürül az államkassza, de azzal tényleg egyetértünk, hogy hatalmas a méltánytalanság a nyugdíjrendszerben.

Korábban már Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is fölvetette, hogy szolidaritási adót kell kivetni a 10 000 lej fölötti nyugdíjakra.

Romániában jelenleg 9800 nyugdíj haladja meg az 5000 lejt, nagy részük pedig 10 ezer lejnél is magasabb. A kedvezményezettek közt olyanok vannak, mint a volt bírák és ügyészek, a polgári légi közlekedés korábbi alkalmazottai, valamint a számvevőszék volt munkatársai.

Amennyiben tehát az említett luxusnyugdíjas nyugdíjának 10 000 lejt meghaladó hányadára kivetnék a 90 százalékos adót, akkor „csupán” 15 389 leje maradna havonta.

Az indoklás szerint ha átlagosan 20-30 000 lejes összegre korlátoznák a különleges nyugdíjak összegét, az még mindig decens életet biztosítana az érintettek számára, hiszen ez az összeg a svájci, norvégiai vagy luxemburgi bruttó átlagjövedelemnek felel meg. 

Ezzel nehéz vitába szállni.

 
comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.