Iskolapélda
papmeli
2019. július 19. péntek, 10:16
Hip-hopban mondják el, hogy milyen gáz az oktatási rendszer.

Egyetlen oktatási miniszternek sem sikerült akkora bravúr, hogy beírja magát a zenetörténetbe. Nos, Ecaterina Andronescunak ez is összejött, négy Iași megyei diákot annyira megihletett a vizsgákra vonatkozó kijelentéseivel, hogy dalt írtak róla.

A hip-hop dal a román oktatási rendszer és az érettségi körüli visszásságokat figurázza ki, benne Ecaterina Andronescu is megszólal. A zeneszámnak nem véletlenül lett Elveszett illúziók (Iluzii pierdute) a címe, készítői a 2000-ben született romániai fiatalok drámáját mutatják be.

Azt, hogy az ezredfordulón született 234 ezer romániai gyerekből csupán mintegy százezernek sikerült a záróvizsgája, és hazai lehetőségek hiányában a fiatalok zöme külföldön kénytelen boldogulni.

A Târgu Frumos-i végzősök szerzeménye máris sláger lett, több mint 20 ezren látták már a Youtube-on, így következő hónapban új dalt forgatnak. Lehet, hogy nekik mégis bejön az élet?

 

 

comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.