Neszte, tasli!
Jean St'Ay
2019. július 19. péntek, 14:47
Temesvár nemrég megválasztott kulturális nagykövete mondja ezt, a leghíresebb élő román karikaturista. Egyenesen bele a tévébe.

Az történt, hogy Ștefan Popa Popa's-t, a leghíresebb élő román karikaturistát nemrég megválasztották Temesvár kulturális nagykövetévé, és ennek kapcsán behívták az egyik helyi tévéstúdióba egy kis csevegésre. Hát, minden lett belőle, csak kedélyes csevej nem.

Ugyanis Temesvár vadiúj kulturális nagykövete rendesen belecsapott a levesbe. Kijelentette, hogy nem a temesvári nagyközönségnek kell cizellálnia a kultúrát, mert a temesvári nagyközönség megváltozott:

a lakosság több mint 60 százaléka oltyán.

Bumm, a bomba azonnal robbant. A műsorvezető azonnal kioktatta a nagykövet urat, hogy ilyen nagy bakit azért ne mondjon, ne támodja az oltyánokat, mert ő maga (értsd, a műsorvezető) is oltyán, továbbá Temesvárt az oltyánok és moldvaiak építették. Mert hogy Temesvár addig mocsár volt.

Na, erre Popa's úr is mérges lett és kijelentette, elnézést kér, de a műsorvezető hülyeségeket beszél. És igenis, támadni kell az oltyánokat, mert az oltyánok elözönlötték Temesvárt és többnyire az alja nép jött ide. Persze, jöttek remek emberek is, de a többség nem az.

Ekkor a műsorvezető egy fokkal hangosabban förmedt rá a nagykövet úrra, hogy márpedig neki nem tetszik, ahogy a nagykövet úr támadja az oltyánokat és moldvaiakat és figyelmetezteti a nagykövet urat, hogy nana!

Persze, a nagykövet úr tovább gyepálta az oltyánokat, miután megjegyezte, hogy bocs, az ő anyja is oltyán. A műsorvezető úr kihúzta magát és bejelentette, hogy ő elsősorban román, nem oltyán, sőt, elsősorban ember, és nem szereti az ilyen regionális és etnikai támadásokat.

A nagykövet úr erre bedobta a második bombát: márpedig

az oltyánok tönkretették Temesvár kulturális egyensúlyát.

Régebben az volt, hogy az utcán együtt játszott a szerb gyerek, a magyar gyerek és minden temesvári négy nyelven beszélt. Most meg csak az oltyán dialektus megy.

Na, ekkor már füstölt a műsorvezető feje rendesen. Kijelentette, hogy a nagykövet úr a maga részéről tönkretette a műsor egyensúlyát, továbbá a baráti együttműködést is. Továbbá együgyűnek nevezte a nagykövet urat. Mert mit számít, honnan jön az ember, Olténiából, Moldvából. Márpedig pont ez az, ami nagyon is számít vágott vissza a nagykövet úr. (És ezzel mélységesen egyetértünk!)

Na, ezt már a műsorvezető nem bírta cérnával. Csikorgó fogakkal mondott pár elismerő szót a világhírű művészről és röviden berekesztette a műsort.

Hát így megy a küzdelem a regionalizmus frontjain. És aki meg akarja nézni a csörtét, itt megteheti:

 

comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.