Fotó: Szabó Tünde
Katonadolog
papmeli
2019. július 18. csütörtök, 17:20
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.

Nem népszerű a fiatalok körében a román hadsereg. Sőt, örülnek, hogy megszabadultak a sorkatonaságtól, és nagyon kevés fiúnak jut eszébe, hogy bakának álljon. Ezt Gabriel Leş védelmi miniszter is kénytelen volt konstatálni, és bevallása szerint próbál javítani a helyzeten.

Mégpedig elég furcsa módon: megkönnyítené a gyakorlati próbákat, hogy a jelentkezők nagyobb hányada nyerjen felvételt a román hadseregbe és ezáltal „vonzóbbá váljon az egyenruha”.

A miniszter csütörtökön Kolozsváron jelentette be tervét, elismerve, hogy a román hadseregben csupán a szükséges állomány 70 százaléka biztosított. De olyan egységek is vannak, ahol a lefedettség épp csak eléri a 30 százalékot.

A tárcavezető beruházásokat is tervez, de a legnagyobb eredményt a fizikai próbák enyhítésétől várja. Szerinte a kizáró jellegű vizsgák túl szigorúak, sokan csúsznak el rajtuk, így miniszteri rendelettel könnyítenének rajtuk.

Leș szerint a jelentkezőknek a felvétel után is lesz majd elegendő idejük ahhoz, hogy javítsanak fizikai erőnlétükön. Más dolguk sem lesz.

comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.