Fotó: Facebook|Mathias Rex
Folyó ügyek
papmeli
2019. július 18. csütörtök, 12:19
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.

Ezért szeretjük Kolozsvárt (és nem csak): össze tud állni pár lelkes fiatal, szóvá tesz egy-két nemszeretem dolgot, és ennek hatására már a hatóságok is képesek megmozdulni.

Pár napja írtunk arról, hogy a Someș Deliveryt szervező civilek petíciót tettek közzé, miután a Szamos-part kihasználását népszerűsítő rendezvényen kiderült: a folyó Szászfenes és Kolozsvár közötti szakasza valóságos szemétdomb.

Több száz méteren keresztül összeérnek a hulladékhalmok,

miután az ott lakók a kuka helyett a kert végébe dobják a szemetet. Ilyet még csak Nepálban, Indiában látni.

Nos, a petíciót még csak 2500-an írták alá, de a megszólított hatóságok máris kénytelenek voltak lépni, miután évekig nem tettek semmi az áldatlan állapotok ellen. Most

75 ezer lejre bírságolták a szászfenesi önkormányzatot,

amelynek terültén az illegális szemétdombok virítanak. A vízügyi igazgatóság ugyanakkor megpróbálja tisztára mosni a szennyesét: felhívja a figyelmet, hogy rendszeresen ellenőrzi a folyóparti állapotokat és többször is figyelmeztette a fenesieket a problémára. Mely „az ott lakók tudatlansága” miatt állandó.

Viselkedésbeli változásra van szükség, jelenti ki a szakhatóság, tájékoztatni kell a lakosságot a folyópart szennyezésének veszélyeiről. Amiben a véleményformálók, zöldek, sajtó nyújta nagy segítséget, írják békülékenyen, és ezúttal meg is köszönik. Jogosan.

A civilek vészharangkongatása a Kolozs megyei prefektushoz is elért, Ioan Aurel Cherecheș csütörtökön összehívta az illetékes intézményeket, hogy közösen dolgozzanak ki egy akciótervet a Szamos-part megtisztítására, tisztántartására.

comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.