Képünk illusztráció.
Éretlenségi
papmeli
2019. július 17. szerda, 15:13
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.

Értetlenség kíséri az idei érettségi vizsgát, és most nem arra gondolunk, hogy a vizsga történetében a legalacsonyabb jegyek születtek, hanem az olyan esetekre is, mint az alábbi.

Egy felháborodott anyuka, Ábrám Noémi fordult kérvénnyel a Maros megyei vizsgabizottsághoz, miután kiderült, hogy a javítótanárok 4(!) jeggyel alulértékelték az idén érettségiző leányának, Ábrám Noémi Ilonának a román dolgozatát. A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum tanulója

első olvasatra 3,95-öt kapott a dolgozatra, majd a fellebbezés és újrajavítás után 7,90-re emelték a jegyet.

Ekkora különbség – az eredeti jegy kétszerese – még a sok meglepetést tartogató érettségin is furcsa. Az édesanya szerint az első jegy azért is meglepő, mert lánya szereti és nagy érdeklődést mutat a román nyelv és irodalom iránt, és szorgalmasan készült a vizsgára. A lesújtó első eredmény miatt depresszióba esett, elsüllyedt a szégyentől a barátok, ismerősök előtt.

Öt napig – amíg meglett az óvás eredménye – pokol volt az élete neki és családjának,

és abban sem lehetett biztos, hogy folytathatja tanulmányait, ahogyan tervezte, meséli az édesanya. Aki szerint az ilyen tévedések aláássák a vizsgarendszer hitelességét, ezért felkéri az illetékeseket: derítsék ki és vonják felelősségre a hibázó pedagógusokat.

„Az ilyen mulasztások kihatnak a vizsgázók életére és karrierjére” – fogalmaz az anyuka. Akinek még két maturandus előtt álló gyereke van, és attól tart, hogy a hasonló baklövések elüldözik a fiatalokat az oktatási rendszerből és az országból.

comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.