Lánctalpfesztivál
béel
2019. július 12. péntek, 14:11
Úgy tűnik, a román haderőt is a német gyártmányú tankokkal combosítják ki.
Ha már Románia szokás szerint éltanuló akar lenni az aktuális Nagy Testvér szemében – amely jelenleg az Egyesült Államok –, és Donald Trump amerikai elnök követelése nyomán, ha összeszorított foggal is, de kinyögi a bruttó hazai termék 2 százalékát a haderőfejlesztésre, akkor nem kispályázik.

A legfrissebb értesülések szerint Bukarest német gyártmányú Leopard harckocsikkal erősítheti haderejét – éppen olyanokkal, mint amilyeneknek a beszerzéséről a magyar illetékesek tettek bejelentést még tavaly.

Az Európai Védelmi Ügynökségen (EDA) belüli források szerint előrehaladott tárgyalások zajlanak arról, hogy Románia egy egész zászlóaljnyi Leopard 2-es harckocsit vásároljon, hogy végre nyugdíjazhassa a régi páncélosokat.

A védelmi ügynökség harckocsi-beszerzési programjában Románia mellett Ciprus, Görögország és Spanyolország is részt vesz. Esetükben azonban nem új tankok beszerzéséről van szó, hanem a régi, 2E és 2EH modellek korszerűsítéséről.

Az ügynökség most a német gyártó ajánlatát várja, azt követően egyeztet majd a négy ország védelmi miniszterével.

Az Adevărul szerint az a legvalószínűbb, hogy a NATO-szabványoknak megfelelően Románia 57 darab utolsó generációs Leopard 2A7+ harckocsit szerez be, amelyek három, egyenként 17 harckocsiból álló századot alkotnak. Ehhez hozzáadódik a vezérkari főnököt, a helyettesét és a zászlóaljparancsnokot megillető tank.

Emellett hat kiképző harckocsit is beszerezhetnek.

 

 

 

Más források szerint Románia korábban régebbi gyártmányú Leopard 2A5-ösök beszerzésének lehetőségét vetette fel.

Ez a harckocsitípus meglehetősen elterjedt, a gyártó Németország mellett Kanada, Görögország, Finnország, Hollandia. Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Svédország és Törökország is ilyent rendszeresített a haderejében.

Az új harckocsik beszerzése nyomán Románia várhatóan leselejtezi a régi, szovjet gyártmányú T-55-ös tankokat, ugyanakkor az 54, korszerűsített TR-85M1 Bizonul (azaz Bölény) típusú vasat továbbra is hadrendben tartják.

Amúgy egy Leopard több mint 5,5 millió dollárba kerül.

Egy bivalyerős Leopárd
A Leopard 2 német harckocsi, amelyet az 1970-es évek elején fejlesztettek ki és 1979-ben állítottak szolgálatba. Jelenleg a Bundeswehr fő harckocsitípusa. A Krauss-Maffei-Wegmann cég gyártja. Ezzel a típussal váltották le a korábban rendszeresített Leopard 1-et. 
Két fő sorozata van. Az első sorozat modelljei (a 2A4-ig bezárólag) függőlegesen kialakított toronnyal rendelkeztek, a második sorozatban (a 2A5 és a későbbi változatok) – sok egyéb változtatás mellett – már döntött falú (nyílhegyhez hasonló alakú) tornyot alkalmaztak. Valamennyi modellt ellátták digitális tűzvezető rendszerrel, lézeres célkeresővel, lövegstabilizátorral, a lövegcsővel párhuzamosított géppuskával és éjjellátó készülékkel. A harckocsi fő fegyverzete a Rheinmetall L/44 (a 2A6 változaton L/55) 120 mm-es űrméretű, sima csövű harckocsiágyú, amelyet kétsíkú lövegstabilizátorral láttak el. A harckocsi két db géppuskával rendelkezik.  
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31971
Ilyen sem történik minden nap a kis erdélyi magyar politikai prérin.
Vajon mit tenne az ortodox egyház, ha a teniszcsillag történetesen görög-katolikus lenne?
A szerző szerint Románia lassan bekerül a szamárpadba, Magyarország és Lengyelország mellé. Igen ám, csak a mioritikus hazából hiányoznak az ütőképes politikusok.
Álorvosok után álbetegek – így élünk mi.
Ijesztő állapotokat fedett fel az idei Someș Delivery.
Gödrök, buldózerek, daruk és romok között nem lehet normálisan élni. Andrei Pleșu kiváló írása.
Pedig a kampányban még a diákok ingyenes utaztatását is meglebegtették. De ez egy ilyen ország.
Sorina Pintea ilyen stratégiával akár belügyminiszternek is elmenne.
Méltóságos és mioritikus hazai, továbbá demokratikus európai hölgyek és urak, most lehet mondani, hogy ebben a Romániában milyen szépen rendezték a kisebbségi ügyeket.
Mintha az utak végül összeesküdtek volna ellene.
Kolozsváron felvonultak az autóvilág kapitalista és kommunista dívái. A régiek. Az igaziak. Tessék, lehet ámuldozni.
Először nyert egyéniben román teniszező a londoni füves pályás Grand Slam tornán.
Enyhén javult a sikeresen vizsgázók országos aránya.
Az esélylatolgatáson kívül összefoglaljuk, mi változott a jó öreg Liga 1-ben.