Fotó: Tion.ro
Sínen vannak
papmeli
2019. július 8. hétfő, 20:08
Balkáni módon éltették a civilizációt Temesváron.

Síppal, dobbal, nádihegedűvel ünnepelt hétfőn Temesvár. A bánsági város nagy népünnepély színhelye volt, az apropót az adta, hogy 150 éve vezették be a településen a közszállítást, a lóvasutat, azaz lovak vontatta kocsit. Ez volt egyben az első közszállítási jármű a mai Románia területén.

Igaz, ez még az Osztrák-Magyar Monarchia idején, 1869-ben történt, és nem kis civilizációs bravúrnak minősült. De attól még a hétfői ünnepség kifejezetten balkánira sikeredett. A parádé főszereplője természetesen Nicolae Robu polgármester volt, aki az alkalomból előszedette a depóból az első, lovak vontatta kocsit és főhelyen díszelgett rajta.

Az akció kicsit a Kusturica-filmek hangulatára emlékeztetett, főleg, hogy a lovakat fúvószenekar vezette fel, majd egy régi villamos követte, de volt konfettieső és a szokásos dicshimnuszok sem maradhattak el. Robu megígérte, hogy a városvezetés ugyanolyan nyitott lesz a fejlődésre, mint annak idején elődei voltak.

Majd mosolyogva lovaskocsizott végig a városon, megsimogatta a lovakat, lekezelt a csodát látni kijött lakosokkal, sőt, a szimpatizánsaival még fotózkodott is. És ezzel a csinnadratta nem ért véget, ugyanis, ahogy az ilyen népünnepélyeken lenni szokott, este ingyenes szabadtéri koncertekkel folytatódott az ünnep.

Temesváron egyébként nemcsak a lóvasutat vezették be 1869-ben, ekkor indult el a teherszállítás is a Béga-csatornán. A lovak által vontatott kocsikat 1899-ben villamosokkal helyettesítették, majd szintén úttörő módon már a második világháború idején, 1942-ben felavatták az első trolivonalat.

 

 

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.