Fellépést ígér a romániai magyarellenesség ellen Budapest

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint elfogadhatatlan, ami az utóbbi időben történt.
Hirdetés
Egyre jobban bosszantják Budapestet az utóbbi időben Romániában történt magyarellenes megnyilvánulások, és ezt nem is rejtik véka alá: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint   elfogadhatatlan, hogy megerősödtek a magyarellenes hangok és kirohanások a román politikai elitben, ezért fel kell lépni ellene.
 
A miniszter kedden az Országgyűlésben azt mondta: ebben a helyzetben a magyar külpolitika nem maradhat csöndben.
 
Emlékeztetett: Magyarország mindig is a kölcsönös tiszteleten alapuló, hatékony és pragmatikus együttműködésre törekszik Romániával, és ez így lesz ez a jövőben is, hiszen annál jobb egy adott magyar közösségnek, minél jobb a kapcsolat az anyaország és az adott közösség lakóhelyéül szolgáló ország között.
 
„Amikor nemzetközi fórumokon Romániával kapcsolatos kérdések kerülnek elő, a magyar álláspont nem lehet független a magyarellenes kirohanásoktól és provokációktól”
 
– figyelmeztette Bukarestet.
 
Szijjártó elfogadhatatlannak nevezte az úzvölgyi temetőben történt kegyeletsértést és azt, hogy a történtek után nem azok kaptak büntetést, akik agresszíven léptek fel, hanem azok a magyar tisztségviselők, akik a békés megemlékezést szervezték.
 
A miniszter emlékeztetett, hogy a jelenlegi szakértői vélemény szerint legalább húsz magyar katona holtteste fölé emeltek a románok betonkereszteket, így ezt a kegyeletsértő állapotot meg kell szüntetni. 
Bukarestnek üzenve azt mondta: Magyarország azt várja el a román hatóságoktól, hogy a felelősöket büntessék meg, a békés megemlékezők „vegzálását”, pedig hagyják abba, „főleg nemzeti alapon.”
 
Szintúgy elfogadhatatlannak tartja az új román közigazgatási törvényt, amely szerinte tíz évvel veti vissza Romániát a kisebbségi jogok tekintetében.
 
„A magyar kormány támogatja az RMDSZ törekvéseit arra vonatkozóan, hogy a magyarok megszerzett jogait tartsák tiszteletben Romániában” – jelezte. 
 

Hirdetés