Sprechen Sie Deutsch?
gycsaba
2019. június 27. csütörtök, 18:42
Precedens nélküli eset történt egy kisebbségi tanintézetben.

A bukaresti bíróság döntése értelmében Ramona Costache nem vezetheti ezentúl a német tannyelvű bukaresti Goethe Kollégiumot, mert kiderült, egyszerűen nem beszéli jól a német nyelvet. Márpedig az oktatási törvény vonatkozó passzusa szerint a kisebbségi iskolákat kizárólag olyanok igazgathatják, akik ismerik az adott tannyelvet.

Az igazgatónőt egyébként az iskola szülői bizottsága panaszolta be: azt állítják, az igazgatónő még az előkészítő osztályosok szintjén sem beszéli Goethe nyelvét, pedig 2016 ősze óta vezeti a jó nevű iskolát – mint kiderült, törvénytelenül.

A konfliktus egyébként nem új: 2017-ben a szülők még tüntetést is szerveztek az iskola előtt, sőt, levélben hívták fel a minisztérium, Klaus Iohannis államfő és a Német Demokrata Fórum figyelmét a német tannyelvű iskolában történt jogsértésre. A csavar a történetben az, hogy állítólag épp az NDF ejtőernyőzte be Costachét az igazgatói székbe... 

comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.