Fotó: Veres Nándor/Székelyhon
pánik
gycsaba
2019. június 24. hétfő, 17:40
Arra gondolni se jó!

Mert bizony ökológiai katasztrófa fenyegeti Hargitafürdő környékét, amennyiben az egykori kaolinbánya zagytározója kiönt az utóbbi hetek heves esőzései miatt. És ezt nem mi mondjuk, hanem Jean Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa, aki hétfőn az illetékesek azonnali közbelépését sürgette.

A bányát üzemeltető cég csődbe jutott, ezért a felszámolóbiztos kötelessége lett volna, hogy gondoskodjon a zagytározó biztonságáról, de az időjárás miatt erre egyelőre esély sem volt. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a tározóban eltömődött az a szűrő, amely a meddőhányón kívülre csatornázta az esővizet, ezt kellene sürgősen kitisztítani, különben megtörténhet, hogy a savas üledék megcsúszik és elindul a völgyön.

Július 2-án válságstábot hív össze a prefektúra, addig szurkolni kell, hogy ne következzen be az, amitől mindenki tart. A zagytározó körüli problémákról a Székelyhon itt írt részletesen.  

comments powered by Disqus
Hatalmas a különbség Románia megyéi között a lakosság pénzköltése szempontjából. Az európai átlagtól olyan messze vagyunk, mint ide Svájc.
Csak van egy „apróság”, mely továbbra is akadályozza az óceánokon átívelő járatok bevezetését: a Kis-Szamos.
Most döntse el mindenki, érdemes volt-e ebben a formában megbuktatni a Dăncilă-kabinetet.
És nem minden román érti meg azt sem, hogy nem annyira a dákkorszak, mint a kommunista korszak szülöttje. Interjú Lucian Boia történésszel.
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Ki ez? Egy pincér? Nem! Dragnea? Neem! Akkor ki? A nevem Államelnök! Román Államelnök!
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.