Illusztráció | Főtér.ro
nép ügyvédje
szabot
2019. június 24. hétfő, 20:11
Olyan eddig nem volt, hogy a PSD-ALDE ellenzéki jelöltet szavazzon meg, ha van neki sajátja is: az EP-ből kiesett Renate Weber.

Miután Viorica Dăncilă kormányfő egyértelműsítette, hogy a nép ügyvédjének (ombudsman) tisztségére az ALDE jelölhet embert a PSD-ALDE koalíciójában, az Európai Parlamentbe idén már be sem jutott kisebbik kormánypárt nevesítette is jelöltjét, Renate Webert.

Az, hogy az ellenzéki pártok hetek óta Eckstein-Kovács Péter ügyvédet, volt RMDSZ-es politikust emlegetik közös jelöltjükként a tisztségre, gyakorlatilag tárgytalanná vált. Legutóbb épp a kormánybuktatónak szánt bizalmatlansági indítvány mutatta meg, hogy a koalíciós többség továbbra is létezik, virul és fegyelmezetten működik, kiváltképp ha hatalomközeli személyi pozíció a tét a parlamenti szavazáson.

Renate Weber pedig olyan hévvel köszönte meg a jelölést, mintha már meg is szavazta volna a parlament, hogy ő legyen Victor Ciorbea utódja. Aki ma, hetekkel mandátumának lejárta után értesítette a házelnököket, hogy lejárt a mandátuma. Utódját a törvényhozás valószínűleg még nyáron megszavazza, a kormányfő ugyanis javasolta, hogy júliusban tartsanak rendkívüli ülésszakot.

Renate Weber Románia uniós csatlakozása, 2007 óta tagja az Európai Parlamentnek. 2009-ben és 2014-ben is a PNL színeiben jutott be, de mikor a PNL átváltott a liberális frakcióból a néppártiba, oda már nem követte, és az európai ALDE padsoraiban maradt, 2018 augusztusában pedig belépett a romániai ALDE pártba. Amely viszont idén nem ugrotta meg az öt százalékos európai parlamenti küszöböt.

Renate Weber a '90-es években emberjogi civil szervezeteket vezetett, 2004-ben elnöki tanácsosként csatlakozott Traian Băsescu stábjához. Bár Cotroceni-ben csak egy évet bírta, azóta is stabilan a pártpolitikában maradt. Az ALDE-ból most lépett ki, hogy párttagsága se akadályozza ombudsmani kinevezését.

comments powered by Disqus
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.