Illusztráció | Főtér.ro
nép ügyvédje
szabot
2019. június 24. hétfő, 20:11
Olyan eddig nem volt, hogy a PSD-ALDE ellenzéki jelöltet szavazzon meg, ha van neki sajátja is: az EP-ből kiesett Renate Weber.

Miután Viorica Dăncilă kormányfő egyértelműsítette, hogy a nép ügyvédjének (ombudsman) tisztségére az ALDE jelölhet embert a PSD-ALDE koalíciójában, az Európai Parlamentbe idén már be sem jutott kisebbik kormánypárt nevesítette is jelöltjét, Renate Webert.

Az, hogy az ellenzéki pártok hetek óta Eckstein-Kovács Péter ügyvédet, volt RMDSZ-es politikust emlegetik közös jelöltjükként a tisztségre, gyakorlatilag tárgytalanná vált. Legutóbb épp a kormánybuktatónak szánt bizalmatlansági indítvány mutatta meg, hogy a koalíciós többség továbbra is létezik, virul és fegyelmezetten működik, kiváltképp ha hatalomközeli személyi pozíció a tét a parlamenti szavazáson.

Renate Weber pedig olyan hévvel köszönte meg a jelölést, mintha már meg is szavazta volna a parlament, hogy ő legyen Victor Ciorbea utódja. Aki ma, hetekkel mandátumának lejárta után értesítette a házelnököket, hogy lejárt a mandátuma. Utódját a törvényhozás valószínűleg még nyáron megszavazza, a kormányfő ugyanis javasolta, hogy júliusban tartsanak rendkívüli ülésszakot.

Renate Weber Románia uniós csatlakozása, 2007 óta tagja az Európai Parlamentnek. 2009-ben és 2014-ben is a PNL színeiben jutott be, de mikor a PNL átváltott a liberális frakcióból a néppártiba, oda már nem követte, és az európai ALDE padsoraiban maradt, 2018 augusztusában pedig belépett a romániai ALDE pártba. Amely viszont idén nem ugrotta meg az öt százalékos európai parlamenti küszöböt.

Renate Weber a '90-es években emberjogi civil szervezeteket vezetett, 2004-ben elnöki tanácsosként csatlakozott Traian Băsescu stábjához. Bár Cotroceni-ben csak egy évet bírta, azóta is stabilan a pártpolitikában maradt. Az ALDE-ból most lépett ki, hogy párttagsága se akadályozza ombudsmani kinevezését.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31719
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Ilyen, amikor centimétereken múlnak emberéletek.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.