A Román Akadémia elnöke, Ioan-Aurel Pop
Baljós jelek
MTímea
2019. június 20. csütörtök, 19:46
Nincs pénz a fizetésekre, a tudósok legnagyobb egyesülete pedig azt kéri, hogy a kényszerszabadságolás és - nyugdíjazás helyett inkább az akadémia kezelésében álló értékes hagyaték eladását vegyék számításba.

A Román Akadémia a napokban értesítette az összes alá tartozó intézményt és kutatóközpontot, hogy nincs pénze a fizetésekre, és egy sor olyan javaslattal állt elő, melyekkel csökkenthetőek lennének a kiadások. Erre az Ad Astra egyesület hívta fel a figyelmet, mely a romániai tudományos és kulturális élet legfontosabb szervezeteként határozza meg magát.

Az Akadémia azt javasolta az intézményeknek, hogy csökkentsék a kiadásaikat, kényszerítsék az alkalmazottaikat a fizetetlen szabadságra, esetleg arra, hogy nyugdíjba vonuljanak, ugyanakkor függesszék fel az előléptetéseket. Az egyesület úgy véli, hogy a Román Akadémia javaslatai törvényellenesek, tárgytalanok, illetve kontraproduktívek, és összesen 51 intézmény, 18 kutatóközpont és 6 alapítvány működését veszélyeztetik. 

Az egyesület ezen intézkedések helyett inkább azt javasolja, hogy az Akadémia számoljon azzal a lehetőséggel, hogyan teheti pénzzé az általa kezelt értékes hagyatékot, például ingatlanokat, gyűjteményeket, erdőket, mezőgazdasági területeket, stb. Kérjen fel egy független külföldi szakértőt a vagyonfelmérésre, és az így befolyt összegből amit lehet, fordítson a román tudományos élet fejlesztésére.

comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.