Illusztráció | A fotón a sebesvári római castrum látható
Mi a pálya?
MTímea
2019. június 19. szerda, 20:17
Az UNESCO listájára javasolt egykori katonai táborral nem számoltak, amikor a pálya nyomvonalát tervezték.

A Limes országos bizottsága, mely az egykori Római Birodalom romániai régészeti emlékeinek felügyeletével foglalkozik, azt kéri a szállításügyi minisztertől, hogy változtassa meg az erdélyi autópálya egyik szakaszának nyomvonalát, mert az áthalad a Zutor (Szilágy megye) település közelében található római castrumon.

A római katonai tábor Dacia fontos állomáshelye volt, ezt már eddig is tudták a régészek, akik a castrum szomszédságában nemrég egy fürdőt tártak fel. A táborhoz tartozott még egy civilek számára kialakított lakóövezet és egy temető is. Mindez aszfaltréteg alá kerülhet, ha nem módosítják a Magyarzsombor és Pusztatopa közötti 3B1-es szakaszt, legalább 200 méterrel odébb költöztetve a nyomvonalat.

A bizottság kezdeményezni fogja, hogy a castrumot vegyék fel az UNESCO világörökségi listájára.

 

 

comments powered by Disqus
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.