Sokánt!
Jean St'Ay
2019. június 19. szerda, 13:32
Persze nem amúgy tahó módra: szépen, elegáns csomagolásban.

Na álljunk meg egy pillanatra, mert nem olyan egyszerű. (Mi egyszerű, ha Oroszország beszól?) Tehát, a múlt hét végén szerveztek egy nemzetközi konferenciát a román riviérán, Black Sea and Balcans Security Forum (Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórum) címmel. A román védelmi miniszter, Gabriel Leș úr természetesen részt vett a konferencián, mi több, szót emelt. Jó súlyosakat. És nem feltétlenül hízelgőket Oroszországra nézve. Ilyeneket mondott, például:

„Oroszország stratégiai célja a Fekete-tenger fölötti dominancia.”

Vagy:

„A Balti-tenger térségével ellentétben a Fekete-tengeren Oroszország folyamatos agresszív attitűddel nyilvánul meg. (…) Románia potenciális célpontot képvisel Oroszország támadókapacitása számára...”

És a legszebb (valószínűleg ez kapcsolta be az orosz diplomaták pofongépét):

„A Krím törvényellenes és jogtalan annektálása óta Oroszország fokozta agresszív akcióit a Fekete-tenger térségében, különösen Ukrajna ellen, de a térségben jelen levő szövetséges jelenlét ellen is.”

És akkor most egy pillanatig képzeljük el az orosz diplomatákat, amint a nagykövetség hűvösén azon tanakodnak, hogy is csapjanak oda az ő szemszögükből masszívan lesre futó Leș úrnak. Hangsúlyozzák felháborodottan a felelőtlen kijelentések fölötti megdöbbenést? Egy frászt, döntöttek az orosz diplomaták. És odaszúrtak. Rendesen. És briliáns humorérzékkel.

Az első ránézésre rejtélyes mondat így hangzik:

„James Forrestal szelleme feltűnt Konstancán?”

Hogy mi van? Bárki avatatlan olvasó vakargatná a fejét az üzenet értelmén. De ha utánanézünk, ki is volt ez a James Forrestal, egy csapásra mindent megértünk. Egyben azt is, hogy az orosz diplomaták igen elegánsan leőrültezték a román védelmi minisztert.

Ezt írták még az orosz diplomaták. lerántva a titokról a leplet:

„James Forrestal (a Harry S. Truman amerikai elnök által kreált új védelmi minisztérium első, híresen ruszofób vezetője – a szerk.) önként távozott az életből 1949 májusában: kiugrott egy elmegyógyintézet ablakán, azt kiabálva szemtanúk szerint, hogy: Jönnek az oroszok!”

Meg ezt:

„Most pedig olvassák újra Gabriel Leș szavait és tegyék fel a kérdést: vajon beleköltözött James Forrester rebellis szelleme? Ha nem hagyja (Leș urat – a szerk.) nyugodni eme annak idején híres és ruszofób és az orosz fenyegetés elleni harc éllovasa, akkor szeretnénk felhívni a figyelmét a tényre, hogy manapság (Forrestal úr – a szerk.) szinte teljes mértékben feledésbe merült, ám politikai és szellemi örökösei továbbra is terjesztik az agresszív Oroszország mítoszát, a hibrid háború és a stratégiai kommunikáció hashtag-jei alatt.”

Végül pedig, kegyelemdöfésként, ezt:

„Az általánosság szintjén fogalmazva: Jönnek az oroszok! De vajon érdemes James Forrestal példáját követni?”

Nos, függetlenül attól, hogy azért nehezen tudjuk elképzelni Oroszországot, mint barit, aki bőg a zöld gyepen, Gabriel Leș úr nem teszi ezt taslit az ablakba.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31646
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Ilyen, amikor centimétereken múlnak emberéletek.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.