Nemzet, biztonság
MTímea
2019. június 18. kedd, 18:07
Hatósági felügyelet alá helyezték a volt miniszterelnöki tanácsadót. Van már rutinja benne.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) hatósági felügyelet alá helyezte Darius Vâlcovot, aki a Facebookon hozta nyilvánosságra a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a főügyészség közötti együttműködési megállapodást. Nem ez az első alkalom, úgyhogy már egészen biztosan tudja, hogy mivel jár a kényszerintézkedés: hatvan napig rendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségen, be kell jelentenie, ha lakhelyet változtat, és tartózkodnia kell a közügyektől.

A DIICOT szerint a megállapodás közzétételével Viorica Dăncilă miniszterelnök frissen lemondott tanácsadója államtitkot árult el, veszélyeztetve ezáltal a nemzetbiztonságot. Vâlcov 2018 augusztusában tette közzé a protokollumot, melyet 2016 decemberében kötött a SRI és a főügyészség.

A főügyészség két együttműködési megállapodást kötött 2016. december 8-án a SRI-vel. Az egyik egyezmény nem volt titkos, a másik államtitoknak minősült. Titkosságának feloldását 2018. március 22-én indítványozta a főügyészség.

Darius Vâlcovot korábban az Olt megyei ügyészség is hatósági felügyelet alá helyezte: vesztegetéssel, vesztegetés elfogadásával és vesztegetésre való felbujtással vádolják. Ebben az ügyben alapfokon nyolc év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság Slatina városának volt polgármesterét, a Ponta-kormány egykori pénzügyminiszterét. 

comments powered by Disqus
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.