Prutelágazás
béel
2019. június 16. vasárnap, 17:39
Moldovában rendeződni látszik a helyzet, a háttérből irányító és kavaró oligarcha elmenekült, de nem biztos, hogy megússza.

Nagyot fordult a világ egy hét alatt Moldovában: miközben múlt vasárnap még az volt a helyzet, hogy a különböző állami intézmények egymás ellen fordultak, és két kormány, és két államfő is volt, mostanra múlóban a válság.

A Pruton túli országban az okozta a válságot, hogy a legutóbbi parlamenti választások óta a pártok képtelenek voltak kormányt alakítani.

Aztán múlt szombaton hihetetlen és meglepő esemény történt: az Európa-barát, Maia Sandu vezette ACUM (Most) Blokk koalíciót kötött Igor Dodon államfő Moszkva-párti Moldovai Szocialista Pártjával, és Sandu vezetésével kormányt alakítottak.

A tűz és víz koalíciója kiverte a biztosítékot az elemzők szerint Románia „helytartójaként” működő, különböző üzelmekkel meggyanúsított Vlad Plahotniuc oligarchánál (képünkön), aki a Demokrata Pártot irányítja. A demokraták azonnal alkotmánybírósághoz fordultak, a Plahotniuc zsebében levő testület pedig alkotmányellenesnek minősítette a koalíciót – arra hivatkozva, hogy letelt a megalakítására rendelkezésre álló határidő, mivel a naptári napokat számították –, ezért a megválasztott államfőt, Igor Dodont is felfüggesztették tisztségéből, a helyébe pedig a demokrata párti Pavel Filip miniszterelnököt nevezték ki, aki feloszlatta a parlamentet és új választásokat írt ki.

A parlament azonban nem oszlott fel, az új kormány pedig megkezdte a működést, ahogy Igor Dodon államfő is tovább tevékenykedett – például érvénytelenítette Filip rendeleteit.

Minden adott volt egy jó kis polgárháborúhoz, egy hétig két kormány és két államfő volt, mindkét kormány a maga iránti hűségre szólította a minisztériumok, a fegyveres erők, az erőszakszervezetek és a többi állami intézmény vezetőit és alkalmazottait.

Akik hol egyik, hol a másik fél mellé álltak.

Az EU, Washington és Oroszország viszont a Sandu-kormány mellett tette le a garast.

A patthelyzet a hétvégén olyan váratlanul oldódott meg, ahogy kialakult: pénteken délután a Filip-kormány lemondott, átadva a terepet a Sandu-kabinetnek.

Most pedig ott tartunk, hogy az országban helyreállóban a rend, a Plahotniuc-féle kormány lemondása után szombaton az alkotmánybíróság ismét összeült, és – mit ad Isten – immár alkotmányosnak találta az új koalíciót, ezért felülbírálta saját, korábbi döntését.

Maia Sandu azonban nem felejt: a felelősök megbüntetését követelte.

Ami Bukarest kedvenc oligarcháját, Vlad Plahotniucot illeti, ő egyszerűen eltűnt.

Később a Demokrata Párt bejelentette: külföldre utazott a családjához. Vélhetően Svájcba utazott, ugyanis két gyermeke ott él, és neki is van egy kis villája a Genfi-tó partján.

De lehet, hogy nem sokáig élvezheti a kényelmét.

Andrei Năstase moldovai miniszterelnök-helyettes vasárnap bejelentette, hogy Dmitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettes arról tájékoztatta: Plahotniuc ellen körözés van érvényben Oroszországban, és hamarosan nemzetközi elfogatóparancsot is kiadnak ellene.

Azzal gyanúsítják ugyanis, hogy orosz bankokból tulajdonított el pénzt.

Így múlik el a világ dicsősége.

 
comments powered by Disqus
mberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják. Ismét.
Knónikus nemtörődömségben szenved szinte minden mioritikus vízió.
A fiatal építészeknek sikerült maguk mellé állítani pár tehetősebb vállalkozót, és az önkormányzattal is megegyeztek.
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Kerekes Erzsébettel, a gyermekfilozófia egyik erdélyi meghonosítójával beszélgettünk oktatásról, filozófiáról, gyermekekről.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?