Egyetemes gondok
béel
2019. június 14. péntek, 08:54
Román származású tudós nevét viseli.

Fű alatt egy román származású amerikai tudós, George Emil Palade nevét vette fel a marosvásárhelyi orvosi egyetem. A hírt Leonard Azamfirei, az egyetem rektora jelentette be még szerdán, egy konferencián.

„A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem három napja hivatalosan a neves román származású, orvosi Nobel-díjas amerikai tudós, George Emil Palade nevét viseli” – dobta be csak úgy, sallangmentesen a hírt a rektor.

Az 1912-ben Jászvásáron született Palade 1946-ban távozott az Egyesült Államokba, ahol 1952-ben az amerikai állampolgárságot is megkapta.

1974-ben Albert Claude-dal és Christian de Duve-vel közösen nyerte el az orvostudományi Nobel-díjat a sejt strukturális és funkcionális szerveződését illető felfedezéseikért.

Bár a névadó tudományos érdemei elvitathatatlanok, az egyértelműen újabb lépés az eredetileg kizárólag magyar tannyelvű egyetem elrománosítása felé tett újabb lépés.

Mint ismeretes, az egyetem mára román többségűvé vált vezetése évek óta következetesen mulasztásos törvénysértést követ el, amikor megtagadja az oktatási törvény azon cikkelyének alkalmazását, amely magyar főtanszék létrehozására kötelezi az egyetemet.

A törvénysértéshez a mindenkori román oktatási miniszterek lelkesen asszisztálnak.

comments powered by Disqus
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.