Fotó: Digi 24
Colectiv felelősség
MTímea
2019. június 14. péntek, 19:28
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.

Három és fél évvel a bukaresti Colectiv tragédiája után újabb felvételek kerültek nyilvánosságra, melyek megörökítik, hogyan próbál a közönség elmenekülni a tűzvész elöl a koncert helyszínéről. A felvételeket a luju.ro (Lumea Justiției– a PSD-hez és az Antena3 hírtelevíziót működtető sajtótröszthöz közelálló portál) szerezte meg, de a témával foglalkozott a Digi 24 és a România TV is.

A túlélők sértve érzik magukat amiatt, ahogyan a sajtó tálalta a felvételek bemutatását. Úgy érzik, megcsúfolták az áldozatok emlékét, gúnyt űztek az általuk elszenvedett traumákból, és kifordították a történteket. A túlélők nevében Liviu Popescu tett közzé egy bejegyzést, melyben durván felmossa a padlót a médiával, amely nem képes objektív tájékoztatásra a Colectiv ügyében. A koncertterem lángra lobbanásának pillanatait bemutató felvételeket olyan kontextusba helyezték, mely nem felel meg a valóságnak, azt sejtetve mintha egy „gyilkos kéz” okozta volna a „robbanásszerű égést”.

A Luju.ro csak a kinti térfigyelő kamera felvételét tette közzé (lásd: fennebb), a Digi 24 ezen kívül még hármat, ezekről itt esik szó

Liviu Popescu nyomatékosította, hogy nem okkult összeesküvés okozta a tüzet, hanem több olyan tényező, mely a korrupcióval áll összefüggésben. A politikai célokat szolgáló fantazmagóriák, melyek a közvélemény manipulálására irányulnak, nem fedik a valóságot. A tűznek ennél prózaibb oka volt: a hatóságok hanyagsága, amely azóta sem változott, így a Colectiv tragédiája bármikor megismétlődhet.

Még a többnyire mérsékelt hangnemben tudósító Digi 24 riportere is túlzó és irreális kijelentésekre ragadtatta magát a felvételek láttán: szerinte a tűz olyan gyorsan terjedt, hogy hiába lett volna több kijárata az épületnek, így sem élhette volna túl sokkal több ember. A szúróláng (backdraft) jelensége okozta a lángok gyors terjedését, mindössze két és fél perc alatt már lángokban állt a koncerthelyszín, de a riporter ennek részletesebb taglalása helyett egy szemtanút idéz, aki szerint a szivacsburkolat olyan gyorsan égett, mintha benzinnel lett volna átitatva. Mindez csak a szenzációkeltést szolgálja, nem felel meg a valóságnak, és esélyt ad arra, hogy megváltozzon a közvélekedés a tragédia valódi okairól, írja Popescu.

A túlélők azt kérik a sajtótól, hogy tartsák tiszteletben a Colectiv tragédiáját és a sajtóetikai szabályokat, ugyanakkor hozzák nyilvánosságra, kitől származnak a most nyilvánosságra került felvételek.

comments powered by Disqus
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.