Fotó: Digi 24
Colectiv felelősség
MTímea
2019. június 14. péntek, 19:28
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.

Három és fél évvel a bukaresti Colectiv tragédiája után újabb felvételek kerültek nyilvánosságra, melyek megörökítik, hogyan próbál a közönség elmenekülni a tűzvész elöl a koncert helyszínéről. A felvételeket a luju.ro (Lumea Justiției– a PSD-hez és az Antena3 hírtelevíziót működtető sajtótröszthöz közelálló portál) szerezte meg, de a témával foglalkozott a Digi 24 és a România TV is.

A túlélők sértve érzik magukat amiatt, ahogyan a sajtó tálalta a felvételek bemutatását. Úgy érzik, megcsúfolták az áldozatok emlékét, gúnyt űztek az általuk elszenvedett traumákból, és kifordították a történteket. A túlélők nevében Liviu Popescu tett közzé egy bejegyzést, melyben durván felmossa a padlót a médiával, amely nem képes objektív tájékoztatásra a Colectiv ügyében. A koncertterem lángra lobbanásának pillanatait bemutató felvételeket olyan kontextusba helyezték, mely nem felel meg a valóságnak, azt sejtetve mintha egy „gyilkos kéz” okozta volna a „robbanásszerű égést”.

A Luju.ro csak a kinti térfigyelő kamera felvételét tette közzé (lásd: fennebb), a Digi 24 ezen kívül még hármat, ezekről itt esik szó

Liviu Popescu nyomatékosította, hogy nem okkult összeesküvés okozta a tüzet, hanem több olyan tényező, mely a korrupcióval áll összefüggésben. A politikai célokat szolgáló fantazmagóriák, melyek a közvélemény manipulálására irányulnak, nem fedik a valóságot. A tűznek ennél prózaibb oka volt: a hatóságok hanyagsága, amely azóta sem változott, így a Colectiv tragédiája bármikor megismétlődhet.

Még a többnyire mérsékelt hangnemben tudósító Digi 24 riportere is túlzó és irreális kijelentésekre ragadtatta magát a felvételek láttán: szerinte a tűz olyan gyorsan terjedt, hogy hiába lett volna több kijárata az épületnek, így sem élhette volna túl sokkal több ember. A szúróláng (backdraft) jelensége okozta a lángok gyors terjedését, mindössze két és fél perc alatt már lángokban állt a koncerthelyszín, de a riporter ennek részletesebb taglalása helyett egy szemtanút idéz, aki szerint a szivacsburkolat olyan gyorsan égett, mintha benzinnel lett volna átitatva. Mindez csak a szenzációkeltést szolgálja, nem felel meg a valóságnak, és esélyt ad arra, hogy megváltozzon a közvélekedés a tragédia valódi okairól, írja Popescu.

A túlélők azt kérik a sajtótól, hogy tartsák tiszteletben a Colectiv tragédiáját és a sajtóetikai szabályokat, ugyanakkor hozzák nyilvánosságra, kitől származnak a most nyilvánosságra került felvételek.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31588
Az UNESCO listájára javasolt egykori katonai táborral nem számoltak, amikor a pálya nyomvonalát tervezték.
Eddig se értettük, de most aztán pláne.
Hát, lényegében úgy, hogy Magyarország csinálja, Románia pedig beszél róla.
Persze nem amúgy tahó módra: szépen, elegáns csomagolásban.
Egyszerűen szólva: hülye kérdésre hülyén lehet válaszolni.
Szociális lakásokat vásárolnak piaci áron.
Az EMNP felhívására öt városból érkeztek a tüntetők.
Nem kapott elegendő szavazatot a liberálisok bizalmatlansági indítványa, amelynek még az RMDSZ is szurkolt.
A rahovai börtönben maradhat, de szigorított felügyelet alatt.
Aradon is virágzik a Tisza. Azaz a Maros.
Újabb tanácsos távozik. Vajon ki lesz a következő?
Minek országprojekt egy olyan földrajzi helynek, amely nem igazán nevezhető országnak? Figyelem, pamfletveszély!
Veszik, mint a cukrot.
A román társadalom addig nem képes szembenézni múltjával, jelenével, jövőjével, amíg a külföldieket, a királyt, a földesurakat, a „bozgorokat” és a cigányokat kiáltja ki bűnösnek.