Illusztráció | Főtér.ro
Pá, Dăncilă?
szabot
2019. június 12. szerda, 16:06
Az RMDSZ és a volt PSD-sek is beálltak az ellenzék bizalmatlansági indítványa mögé. De ki kormányozzon, ha bukik Dăncilă?

Szerda délután három óra után olvasták fel a bukaresti parlamentben az ellenzék legújabb bizalmatlansági indítványát, amelyet a ma nyújtott be a Dăncilă-kormány ellen, és jövő kedden fognak szavazni róla.

A PSD-kormányok ellen 2016 óta minden parlamenti ülésszakban nyújtottak be bizalmatlansági indítványt, de azok csak akkor mentek át, ha a kormánybuktatást maga a PSD kezdeményezte. A mostaniban sem az a felsorolás érdekes, amely a Dăncilă-kormány hozzá nem értését illusztrálja (végnélküli választási sorok a külképviseleteken, igazságügyi törvénymódosítások sürgősségi rendeletekkel, stb.), hanem az, hogy a kormánybuktatás mögé most explicit módon beáll az RMDSZ és a Victor Ponta-vezette ex-PSD-sek gyűjtőpártja, a Pro Románia. 

Azért szeretnék meneszteni a Dăncilă-kormányt, 

mert az sem közigazgatási, sem politikai eszközökkel nem hajlandó rendezni az úzvölgyi katonatemető ügyét, visszaállítani annak eredeti, törvényes állapotát, nyilatkozta a Mediafaxnak Kelemen Hunor szövetségi elnök. A formális döntést az RMDSZ parlamenti frakciói hozzák meg, de Kelemen javaslata az, hogy szavazzák meg jövő héten az indítványt.

Az úzvölgyi helyzet mellett az RMDSZ azt a sürgősségi rendeletet is felrója a kormánynak az indítvány szövegében, amely szerint ismét közvetlenül a választópolgárok szavaznák meg a megyei tanácselnökök személyét. Míg az RMDSZ-nek elsősorban a rendelet tartalmával van gondja (a mostani ötről valószínűleg kettőre csökkenne az RMDSZ színében mandátumot nyert megyei tanácselnökök száma), az indítvány szövegében azt kifogásolják, hogy a kormány parlamenti vita nélkül, sürgősségi rendelettel avatkozik bele a választási rendszerbe.

A mézesmadzag

A Dăncilă-kabinet viszont olyat is kész sürgősségi rendelettel elfogadni, amit az RMDSZ nagyon is szeretne: a közigazgatási törvénykönyvet. A közigazgatási kódexet az ellenzék a helyi választottak különnyugdíja miatt támadja, az RMDSZ pedig azért sürgeti az elfogadását, mert explicite megengedné a magyar nyelv használatát azoknak a településeknek is az igazgatásában, ahol a magyarok számaránya a jelenlegi nyelvhasználati küszöb, azaz 20 százalék alatt van, de az illető település önkormányzata nagylelkű és megszavazza. Az, hogy Dăncilă ma nyomatékosította a közigazgatási kódex elfogadását kormányrendeletként, azt jelzi, hogy a PSD nem tartja menthetetlenül elveszettnek az RMDSZ nyújtotta parlamenti támogatást.

A kormány szándékának hírére ma több jogi kar tanárai összeálltak, és nyílt levélben kérik Viorica Dăncilát, hogy ekkora horderejű dolgot, Románia teljes közigazgatásának szabályozását ne sürgősségi rendeletként fogadja el a kormány, mert az hatalmi visszaélés volna a részéről. A sürgősséget semmi nem indokolja, a parlamentben megszavazott, majd alkotmánybíróságon megtámadott törvénykönyvnek a parlamenti törvényhozás útját kell járnia, vélik a jogászprofesszorok.

Ki buktassa meg?

De még az RMDSZ, az ellenzéki pártok (PNL, PMP, USR), a függetlenek és a többi nemzeti kisebbség képviselőjével együtt sincs meg jelenleg a kormánybuktatáshoz szükséges parlamenti többség, azaz 233 voks, ehhez még 7 és 20 közötti honatya szavazata hiányzik, közölte a Digi 24 hírtelevízió parlamenti folyosói pletykák alapján. Ahhoz, hogy az indítvány átmenjen, a PSD-ALDE kormánykoalíció legalább hét honatyája is meg kell, hogy szavazza.

A Pro Romániába átült korábbi PSD-s miniszterelnök, Mihai Tudose szerint össze fog jönni a többség, mert a PSD-ből most többen is úgy gondolják, hogy a párt ott kellene hagyja a kormányzást, és ellenzékben kihúznia a következő parlamenti választásokig, azaz 2020 végéig.

A saját elnökválasztásába épp átláthatatlanul belebonyolódó PSD (hivatalosan egy jelölt van, Viorica Dăncilă, de többen is lebegtetik indulásukat) kifelé erőt és egységet akar mutatni. A kormánynak kényelmes többsége van a parlamentben, az ellenzék nem fogja tudni bizalmatlansági szavazáson megbuktatni, nyilatkozta magabiztosan Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke.

A PSD egységesen nem szavaz, jelentette be ma Viorica Dăncilă is. Jelen lesz a bizalmatlansági szavazáson, hogy biztosítsa a kvórumot, de egyetlen honatyája sem fogja megszavazni, mondta a kormányfő. Egyébként így a legegyszerűbb ellenőrizni, hogyan szavaznak, a voksolás ugyanis ilyen esetekben titkos és urnás, azaz ha valaki mégis szavazni akarna, ki kell menjen az emelvényen lévő fehér és fekete urnához.

Ki kormányozzon?

Az RMDSZ közvetlenül az EP-választások után több feltételt is szabott ahhoz, hogy támogassa a bizalmatlansági indítványt. Ezek egyike volt, hogy a kezdeményezők írásban egyezzenek meg, ki veszi át a kormányzást, ki lesz a miniszterelnök, ha bukik a Dăncilă-kabinet.

Azt viszont még egyáltalán nem hozták nyilvánosságra az ellenzéki pártok, hogy kit jelölnek miniszterelnöknek, sőt a mai napig csak a PNL vállalta, hogy egyáltalán beszáll a kormányzásba, ha erre alkalma nyílik.

Az EP-választáson második-harmadik legnagyobb erővé váló USR-Plus szövetség eddig elzárkózott a kormányzástól (nagyjából a PSD egye meg, amit főzött indokkal). Ma viszont Dacian Cioloș társelnök már engedékenyebben fogalmazott a Radio France Internationalnak: a pártszövetség kész átvenni a kormányrudat, ha szükség van rá, de ehhez biztos parlamenti támogatásra van szüksége.

Ehhez pedig a legegyszerűbb út az előrehozott választás. Cioloș ugyanis úgy látja, a mostani ellenzékben csak a PSD-ellenesség közös, egyébként politikailag nagyon heterogén társaság, amely nem fog tudni kormányzásban egységesülni, ezért az előrehozott parlamenti választás lenne a legtisztább megoldás.

De amint arra Kelemen Hunor korábban rámutatott, Romániában még sohasem sikerült előrehozott parlamenti választást tartani, eddig mindig sikerült választások után az erre kijelölt időben kormányt alakítani. A parlamentet feloszlatni, előrehozott választásokat kiírni nem lehet fél évvel az államfő mandátumának vége előtt, ez a fél év pedig mindjárt elkezdődik.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31553
Legalább húsz férfiból álló banda esett neki az állatnak.
Hiába kérik, ha nem fektetnek bele.
Egy egyszerű asszony észbontó politikai karrierjének pillanatfelvétele.
A mioritikus ellenzék szavazni hívta a polgárokat, hogy a PSD-s Sátán távozzon a kormányzatból. És az emberek elmentek. Most pedig mímelnie kell, hogy megpróbálja megbuktatni a kormányt.
Moldovában rendeződni látszik a helyzet, a háttérből irányító és kavaró oligarcha elmenekült, de nem biztos, hogy megússza.
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.