Fotó: Méra World Music
Világ(raszóló)zene
papmeli
2019. június 12. szerda, 16:30
Kisázsiai hangulattal gazdagodik a Méra World Music.

Ha menekülne Kolozsvárról az Untold okozta dübörgés és felfordulás elől, van egy tippünk. Kedvenc világzenei fesztiválunk, a Méra World Music idén sem hagyja alább a mércét, sőt, a korábbi dél-amerikai dallamok helyett augusztus 1-4. között kisázsiai muzsikával erősít. És közben megőrzi védjegyét,

továbbra is „mer kicsi és családias lenni”,

írják az idei kiadást népszerűsítő közleményükben a szervezők. Tehát nem árt sietni, ha ott akarunk lenni a Szarka-telken, hisz csak ezer napijegyet értékesítenek és a bérletek zöme már elővételben elfogyott.

És akkor mutatjuk, miért érdemes ott lenni a csűrszínpad előtt:

A legismertebb név kétségtelenül a Csík Zenekar, a népzenét és magyar könnyűzenét is sikeresen ötvöző Csík Jánosékat nem kell különösebben bemutatni. Mérai koncertjük reményeink szerint igazi zenei csemege lesz, és olyan ínyencségeket is meg fognak mutatni majd a csűr színpadán, melyeket a nagy tömegeket vonzó koncertjeiken nem szoktak. 

A magyar népzene mellett a fesztivál másik erős vonala a török, ottomán hódoltság korát megidéző dallamok. Ebben az Ezüst Medve-díjas román film, az Aferim zenéjének szerzői, előadói segítenek. A bukaresti Trei Parale az ottomán hódoltság korabeli Havasalföld udvari zenéit rekonstruálja.

Az egykori török birodalom központjába, Isztambulba repít a Near East Collective, mely a török és görög népzene rejtelmeibe vezeti be a mérai közönséget. Ez egyben az első ázsiai fellépője a fesztiválnak, általuk

egy újabb kontinens zenei világába nyer betekintést a mérai közönség.

Isztambulból Lappföldre repít majd a legősibb máig fennmaradt európai énekhagyományt őrző számi közösség norvégiai képviselője, Torgeir Vassvik. Akinek zenéje az észak-amerikai indiánok kántáló énekéhez hasonló, sámánisztikus énekforma, a joika sajátos műfajából táplálkozik.

De nem hiányozhat a cigányzene sem, idén a magyarországi Romano Drom hozza el Mérába. A magyar népzenei vonalat pedig az Erdőfű Népi Kamarazenekar erősíti, melynek tagjai erdélyi cigányzenészek közreműködésével vezetnek végig a Kárpát-medencén.

Folytatódnak a templomkoncertek is, a református templomban Kubinyi Júlia és Szokolay Dongó Balázs lép közönség elé, de a Fölszállott a Páva győzteseinek is tapsolhat majd a mérai közönség. Akárcsak a kalotaszegi zenészeknek, akik idén is a fesztivál kiemelt fellépői.

Pénteken a II. Kalotaszegi prímásverseny résztvevői húzzák a talpalávalót, míg szombaton a TÜRE 50 jubileumi kalotaszegi legényesversenyre várják a táncos lábúakat. Nap közben sem fogunk unatkozni,

a fesztivál idén is csűrfiával és játszóházzal készül a családosok fogadására,

de lesznek tematikus filmvetítések, gasztroudvar és a hűs kertben kialakított chillzone is visszavárja a fesztiválozókat. Aludni nem csak az itteni függőágyakban lehet, az éjszakába nyúló jam és tánc után Mérában is nyugovóra lehet térni, a szállásigényeket a camping@meraworldmusic.com email címen jegyzik.

A négynapos fesztiválbérletek még kedvezményes áron, 129 lejért kaphatóak a fesztivál honlapján. Nem árt sietni!

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31554
Legalább húsz férfiból álló banda esett neki az állatnak.
Hiába kérik, ha nem fektetnek bele.
Egy egyszerű asszony észbontó politikai karrierjének pillanatfelvétele.
A mioritikus ellenzék szavazni hívta a polgárokat, hogy a PSD-s Sátán távozzon a kormányzatból. És az emberek elmentek. Most pedig mímelnie kell, hogy megpróbálja megbuktatni a kormányt.
Moldovában rendeződni látszik a helyzet, a háttérből irányító és kavaró oligarcha elmenekült, de nem biztos, hogy megússza.
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.