Fotó: Méra World Music
Világ(raszóló)zene
papmeli
2019. június 12. szerda, 16:30
Kisázsiai hangulattal gazdagodik a Méra World Music.

Ha menekülne Kolozsvárról az Untold okozta dübörgés és felfordulás elől, van egy tippünk. Kedvenc világzenei fesztiválunk, a Méra World Music idén sem hagyja alább a mércét, sőt, a korábbi dél-amerikai dallamok helyett augusztus 1-4. között kisázsiai muzsikával erősít. És közben megőrzi védjegyét,

továbbra is „mer kicsi és családias lenni”,

írják az idei kiadást népszerűsítő közleményükben a szervezők. Tehát nem árt sietni, ha ott akarunk lenni a Szarka-telken, hisz csak ezer napijegyet értékesítenek és a bérletek zöme már elővételben elfogyott.

És akkor mutatjuk, miért érdemes ott lenni a csűrszínpad előtt:

A legismertebb név kétségtelenül a Csík Zenekar, a népzenét és magyar könnyűzenét is sikeresen ötvöző Csík Jánosékat nem kell különösebben bemutatni. Mérai koncertjük reményeink szerint igazi zenei csemege lesz, és olyan ínyencségeket is meg fognak mutatni majd a csűr színpadán, melyeket a nagy tömegeket vonzó koncertjeiken nem szoktak. 

A magyar népzene mellett a fesztivál másik erős vonala a török, ottomán hódoltság korát megidéző dallamok. Ebben az Ezüst Medve-díjas román film, az Aferim zenéjének szerzői, előadói segítenek. A bukaresti Trei Parale az ottomán hódoltság korabeli Havasalföld udvari zenéit rekonstruálja.

Az egykori török birodalom központjába, Isztambulba repít a Near East Collective, mely a török és görög népzene rejtelmeibe vezeti be a mérai közönséget. Ez egyben az első ázsiai fellépője a fesztiválnak, általuk

egy újabb kontinens zenei világába nyer betekintést a mérai közönség.

Isztambulból Lappföldre repít majd a legősibb máig fennmaradt európai énekhagyományt őrző számi közösség norvégiai képviselője, Torgeir Vassvik. Akinek zenéje az észak-amerikai indiánok kántáló énekéhez hasonló, sámánisztikus énekforma, a joika sajátos műfajából táplálkozik.

De nem hiányozhat a cigányzene sem, idén a magyarországi Romano Drom hozza el Mérába. A magyar népzenei vonalat pedig az Erdőfű Népi Kamarazenekar erősíti, melynek tagjai erdélyi cigányzenészek közreműködésével vezetnek végig a Kárpát-medencén.

Folytatódnak a templomkoncertek is, a református templomban Kubinyi Júlia és Szokolay Dongó Balázs lép közönség elé, de a Fölszállott a Páva győzteseinek is tapsolhat majd a mérai közönség. Akárcsak a kalotaszegi zenészeknek, akik idén is a fesztivál kiemelt fellépői.

Pénteken a II. Kalotaszegi prímásverseny résztvevői húzzák a talpalávalót, míg szombaton a TÜRE 50 jubileumi kalotaszegi legényesversenyre várják a táncos lábúakat. Nap közben sem fogunk unatkozni,

a fesztivál idén is csűrfiával és játszóházzal készül a családosok fogadására,

de lesznek tematikus filmvetítések, gasztroudvar és a hűs kertben kialakított chillzone is visszavárja a fesztiválozókat. Aludni nem csak az itteni függőágyakban lehet, az éjszakába nyúló jam és tánc után Mérában is nyugovóra lehet térni, a szállásigényeket a camping@meraworldmusic.com email címen jegyzik.

A négynapos fesztiválbérletek még kedvezményes áron, 129 lejért kaphatóak a fesztivál honlapján. Nem árt sietni!

 

comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.