Idő, járás
béel
2019. június 11. kedd, 12:06
Nem élvezhetjük nyugodtan a nyarat.
Nem elég, hogy az elmúlt 24 órában rengeteg kárt okoztak a zivatarok és a viharok országszerte, a meteorológusok most ismét azzal „biztatnak”, hogy a kánikulát további jókora esőmennyiség és viharos időjárás „dobja fel”.
 
Kedden szerda estig érvényes, rossz időre vonatkozó figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Összesen 32 erdélyi, olténiai, munténiai és moldvai megyére hirdettek sárga riasztást zivatar és viharok miatt szerda este 23 óráig.
 
A meteorológusok szerint kedden reggel 10 órától szerda este 23 óráig az ország nagy részén rendkívül változékony időjárás várható: záporok, zivatarok várhatók, villámlás is lesz, a szél felerősödik, jégesőre kell számítani. Egyes helyeken a lezúduló víz mennyisége elérheti a 15-25 litert négyzetméterenként, sőt bizonyos területeken a 35-40 litert is.
 
Minderre zömmel a délutáni és az esti órákban kell számítani.
 
Az érintett megyék: Máramaros, Beszterce-Naszód, Hargita, Maros, Brassó, Szeben, Fehér, Kolozs, Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Hunyad, Kovászna, valamint számos Kárpátokon túli megyében várható hasonló égi áldás.
 
Pedig már eddig is sok volt belőle: az elmúlt 24 órában a katasztrófavédelem szerint 12 megye 14 településén okozott károkat a vihar. Az érintett megyék között Arad, Bihar, Hargita és Hunyad is ott van.
 
A zivatarok áradásokat okoztak, a víz több ház pincéjét is elöntötte. Emellett a viharos szél tetőket rongált meg Arad megyében, Hargita megyében pedig több településen is áramkimaradások voltak. 
comments powered by Disqus
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.
A párt szerint „bomlasztó tevékenységet” folytatott Székelyudvarhely polgármestere.
Nos, a szerző szerint nagyon úgy tűnik, hogy nem. Ezért elsősorban Románia a hibás, na de persze, hogy mindjárt ott lohol mögötte az ellenséges Magyarország.
A taláros testület az államfőnek és a kormánynak is (részben) igazat adott a vitában, szóval nesze semmi.
A caracali áldozat megmentését megkönnyítette volna, ha működnek az európai támogatással beszerzett, segélyhívásokat fogadó eszközök.
Az mondjuk érthetetlen, miért kellett másfél évet várni a döntésre.
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.