Traian Basescu még államfőként
Édes bosszú
szabot
2019. június 11. kedd, 19:46
Büntetőpanaszt tett a volt államfő ellen, mert nem lett volna szabad államfőnek jelentkeznie.

A CNSAS-nak köszönhetően nem remélt bosszút állhat Radu Cristescu, aki Băsescu pártjának, a PMP-nek volt az alelnöke három héttel ezelőttig, amikor maga Băsescu kezdeményezte, hogy Cristescut leváltsák és kirakják a pártból.

Így aztán Cristescu fogta magát, és ma feljelentette Băsescut az ügyészségen azért, hogy ha valósak a már sajtóban is megjelent dokumentumok arról, hogy Băsescu 1989-ig együttműködött a Szekuritatéval, akkor nem lett volna szabad kétszer is államfőnek jelöltetnie magát, majd honatyának, legutóbb pedig európai parlamenti képviselőnek. A jelöltséghez ugyanis a jelöltnek nyilatkoznia kell arról, hogy nem működött együtt a Szekuval mint politikai rendőrséggel, és erről a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) is igazolást állít ki.

A CNSAS birtokába nemrég kerültek olyan dokumentumok, amelyek szerint egy Petrov nevű besúgó jelentett kollégáiról, a Tengerészeti Intézet több végzőséről is, a Petrov fedőnév pedig állítólag Băsescut takarja. A CNSAS már nem mondhatja ki Băsescuról, hogy besúgó volt, azt bíróság mondhatja ki olyan eljárás végén, amelyet a CNSAS kezdeményez. A tanács pedig nemrég kezdeményezte is.

Míg a CNSAS védekezhet azzal, hogy korábban azért állított ki felmentő igazolást Băsescuról, mert nem volt birtokában olyan dokumentumoknak, amelyek bizonyíthatták volna, hogy Băsescu jelentett, Băsescu már kevésbé védekezhet azzal, hogy bocsi, elfelejtettem, hogy besúgtam.

Băsescu azért tette ki Cristescut a pártból május 22-én, írja a Mediafax, mert alap nélkül bírálta a párt elnökét, Eugen Tomac-ot.

comments powered by Disqus
A törvénykezési jegyzőkönyvek „pletykás” írnokai izgalmas adalékkal szolgálnak a kincses város múltjáról.
Klaus Iohannis egy újabb elnöki mandátum kedvéért kulcsrakészen átadta Romániát stratégiai partnerének. Amerikának, naná!
Ha valami elkeserítő, akkor ez az.
Mit csinál, ha eljön az Apokalipszis? Na?
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
Erdély legvagányabb arisztokrata hölgyének életébe és gondolataiba nyerhetünk bepillantást egy hiánypótló kötet révén.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.