országtévesztés
Jean St'Ay
2019. június 11. kedd, 10:06
Valószínűleg már ott is magyarveszélyt sejtenek. Na de talán nem is történt semmi, hiszen a román sajtó nagy része szemérmesen hallgat a mocskolódásról.

A sporthír a következő: Románia nemzeti válogatottja hétfőn négy gólos győzelemmel pályába döngölte Málta nemzeti válogatottját, a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtező mérkőzésén. A találkozóra Máltán került sor.

Oké, szép volt fiúk, hajrá! Igen ám, de szokás szerint a román nemzeti válogatott hű román nemzeti szurkolói (több mint 1000) elkísérték a fiúkat az aprócska szigetországba. És ahogy ez lenni szokott, a nemzeti szurkolók között ultrák is voltak. És ahogy ez lenni szokott, az ultrák fáklyákat gyújtogattak és különböző nemzeti mondatokat ordítoztak.
Na és itt jön az, ami nem annyira szokott lenni. Ugyanis a román nemzeti ultrák többek közt azt a mondatot is ordítozták, hogy:

„Ki a máltaiakkal az országból!”

Ja, bocsánat, nem, ez még talán kevésbé hülye lett volna, az adott helyzetben. Szóval, ezt ordítozták:

„Ki a magyarokkal az országból!”

Most persze el lehet gondolkodni azon, hogy: Magyarország időközben leigázta Máltát? Az épp ott nyaraló magyar nemzetiségű turistákra gondoltak a kedves román nemzeti ultrás fiúk? Vagy esetleg az Úzvölgyéből érkeztek, és a még friss élmény hatására skandáltak mellé? Mérget venni egyik hipotézisre se merünk.

Az itthoni román sajtó természetesen üdvrivalgással fogadta a nagy győzelmet. Érdekes módon azonban az ominózus magyarozásról többnyire megfeledkeztek. Lehet kattintgatni, például ide, ide, ide. Persze reménykedünk, hogy a helyzet változik, mert elvégre civilizált ország ez a Románia, ahol példaértékű a kisebbségvédelem, megmondta az államelnök úr is.

A magunk részéről csak az Adevărul oldal egyik cikkében találtunk idevágó információt arról, hogy az utóbbi időben megsokasodtak a román futball gondjai a focihuligánok miatt. 2018-ban Romániát két zárt ajtós meccsre büntették emiatt, és a máltai balhé miatt kinéz egy újabb.

Így van ez, ha az ember (az ország) nem tud vigyázni az ultráira. De talán az lehet a magyarázat, hogy a derék román ultrák valamiféle hallucinogén szert szednek mostanság, és minden zöld pályán, ahol 22 ember kerget egy labdát, magyarokat látnak az ellenség soraiban. Másképp hogy is lehetne magyarázni, hogy a Norvégia elleni múlt pénteki Eb-selejtezőn is a fenti mondatot ordítozták.

comments powered by Disqus
A törvénykezési jegyzőkönyvek „pletykás” írnokai izgalmas adalékkal szolgálnak a kincses város múltjáról.
Klaus Iohannis egy újabb elnöki mandátum kedvéért kulcsrakészen átadta Romániát stratégiai partnerének. Amerikának, naná!
Ha valami elkeserítő, akkor ez az.
Mit csinál, ha eljön az Apokalipszis? Na?
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
Erdély legvagányabb arisztokrata hölgyének életébe és gondolataiba nyerhetünk bepillantást egy hiánypótló kötet révén.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.