Fotó: Szabó Tünde
Ki volt ez találva
szabot
2019. június 10. hétfő, 16:32
És fikarcnyit sem bízik az állami hatóságokban, mert június 6-án sem tudták megvédeni a katonatemetőt.

Az államosítás nem megoldás az úzvölgyi katonatemető helyzetére, mivel az állam intézményei nem akarták vagy nem tudták elejét venni a június 6-i incidenseknek, és a Hargita és Bákó megye közötti évtizedes határvitát sem rendezték – nyilatkozta hétfőn a Mediafaxnak Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke arra a hírre, hogy a védelmi minisztérium saját kezelésébe venné az úzvölgyi temetőt.

Az RMDSZ álláspontja továbbra is az, hogy a temető eredeti és törvényes állapotát kell visszaállítani, és olyan párbeszédet kell kezdeményezni, amelybe bevonják a magyarországi honvédelmi minisztériumot is, ahogy az a katonasírok gondozását szabályozó kétoldalú egyezményben áll.

Az, hogy a hatóságok hagyták elfajulni a temetőbotrányt, bizalmatlanságot eredményezett, kételyt abban, hogy a román állam intézményei konszenzusos megoldás megtalálásában lennének érdekeltek, mondta Kelemen, aki szerint ilyen megoldás lehetne a temető mellett vagy azzal szemben parcellát kialakítani a román katonák emlékére. „Van hely egymás mellett, nem egymás hegyén-hátán” – utalt arra, hogy a temetőt önkényesen átalakító Dormánfalva önkormányzata a román katonáknak szánt betonkeresztek egy részét magyar katonák még meg nem jelölt sírjaira állította. 

Ha az úzvölgyi katonatemető kezelését átveszi a román védelmi minisztérium, akkor az összes katonatemetőjét át kellene vegye, de Kelemen szerint erre nincs is kapacitása, ráadásul azt a temetőt a csíkszentmártoni önkormányzat nagyon jól rendben tartotta az évek során.

Mi több, Kelemen nem biztos abban, hogy a védelmi minisztérium nem alakítja át még brutálisabban az úzvölgyi temetőt, miután magas beosztású hivatalnokként került 2014-ben a minisztériumba az a Codrin Munteanu, aki korábban Kovászna megye prefektusa volt (és ilyenként nem volt kifejezetten barátságos a magyar vezetésű önkormányzatokkal).

Sőt, egyenesen Codrin Munteanut tartja az úzvölgyi temetőnél történtek (nem csak) értelmi szerzőjének.

A védelmi minisztérium memorandumot készít elő, amelyben kéri a kormányt, hogy átvehesse az úzvölgyi katonatemető kezelését, nyilatkozta a Mediafaxnak Gabriel Leș tárcavezető. A felügyelet átvételének célja a temető nemzetközi jellegének megtartása, mondta a miniszter. A kormány további megfontolások és minden érintett fél megkérdezése után dönt a kérdésben, az átvétel legtöbb 30 napot vesz igénybe.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31521
Legalább húsz férfiból álló banda esett neki az állatnak.
Hiába kérik, ha nem fektetnek bele.
Egy egyszerű asszony észbontó politikai karrierjének pillanatfelvétele.
A mioritikus ellenzék szavazni hívta a polgárokat, hogy a PSD-s Sátán távozzon a kormányzatból. És az emberek elmentek. Most pedig mímelnie kell, hogy megpróbálja megbuktatni a kormányt.
Moldovában rendeződni látszik a helyzet, a háttérből irányító és kavaró oligarcha elmenekült, de nem biztos, hogy megússza.
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.