Fotó: Szabó Tünde
Ki volt ez találva
szabot
2019. június 10. hétfő, 16:32
És fikarcnyit sem bízik az állami hatóságokban, mert június 6-án sem tudták megvédeni a katonatemetőt.

Az államosítás nem megoldás az úzvölgyi katonatemető helyzetére, mivel az állam intézményei nem akarták vagy nem tudták elejét venni a június 6-i incidenseknek, és a Hargita és Bákó megye közötti évtizedes határvitát sem rendezték – nyilatkozta hétfőn a Mediafaxnak Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke arra a hírre, hogy a védelmi minisztérium saját kezelésébe venné az úzvölgyi temetőt.

Az RMDSZ álláspontja továbbra is az, hogy a temető eredeti és törvényes állapotát kell visszaállítani, és olyan párbeszédet kell kezdeményezni, amelybe bevonják a magyarországi honvédelmi minisztériumot is, ahogy az a katonasírok gondozását szabályozó kétoldalú egyezményben áll.

Az, hogy a hatóságok hagyták elfajulni a temetőbotrányt, bizalmatlanságot eredményezett, kételyt abban, hogy a román állam intézményei konszenzusos megoldás megtalálásában lennének érdekeltek, mondta Kelemen, aki szerint ilyen megoldás lehetne a temető mellett vagy azzal szemben parcellát kialakítani a román katonák emlékére. „Van hely egymás mellett, nem egymás hegyén-hátán” – utalt arra, hogy a temetőt önkényesen átalakító Dormánfalva önkormányzata a román katonáknak szánt betonkeresztek egy részét magyar katonák még meg nem jelölt sírjaira állította. 

Ha az úzvölgyi katonatemető kezelését átveszi a román védelmi minisztérium, akkor az összes katonatemetőjét át kellene vegye, de Kelemen szerint erre nincs is kapacitása, ráadásul azt a temetőt a csíkszentmártoni önkormányzat nagyon jól rendben tartotta az évek során.

Mi több, Kelemen nem biztos abban, hogy a védelmi minisztérium nem alakítja át még brutálisabban az úzvölgyi temetőt, miután magas beosztású hivatalnokként került 2014-ben a minisztériumba az a Codrin Munteanu, aki korábban Kovászna megye prefektusa volt (és ilyenként nem volt kifejezetten barátságos a magyar vezetésű önkormányzatokkal).

Sőt, egyenesen Codrin Munteanut tartja az úzvölgyi temetőnél történtek (nem csak) értelmi szerzőjének.

A védelmi minisztérium memorandumot készít elő, amelyben kéri a kormányt, hogy átvehesse az úzvölgyi katonatemető kezelését, nyilatkozta a Mediafaxnak Gabriel Leș tárcavezető. A felügyelet átvételének célja a temető nemzetközi jellegének megtartása, mondta a miniszter. A kormány további megfontolások és minden érintett fél megkérdezése után dönt a kérdésben, az átvétel legtöbb 30 napot vesz igénybe.

 

comments powered by Disqus
A törvénykezési jegyzőkönyvek „pletykás” írnokai izgalmas adalékkal szolgálnak a kincses város múltjáról.
Klaus Iohannis egy újabb elnöki mandátum kedvéért kulcsrakészen átadta Romániát stratégiai partnerének. Amerikának, naná!
Ha valami elkeserítő, akkor ez az.
Mit csinál, ha eljön az Apokalipszis? Na?
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
Erdély legvagányabb arisztokrata hölgyének életébe és gondolataiba nyerhetünk bepillantást egy hiánypótló kötet révén.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.