itt a cirkusz, hol a cirkusz?
fsandor
2019. június 9. vasárnap, 13:56
Ha már diplomáciai konfliktus, legyen kövér, nem?

Trianonnal kapcsolatos magyar kormányzati nyilatkozat és Trianon-térkép miatt lett zabos a bukaresti külügyminisztérium, de csak egy Twitter-üzenet erejéig.

A román külügyminisztérium Twitter-falán még szombat délelőtt jelent meg egy elítélő kis üzenet, de csak most vevődött észre, ez a közösségi oldal ugyanis egyáltalán nem elterjedt Európának ezen a részén. A külügyminisztérium honlapján, Facebook-oldalán nyoma sincs az üzenetnek.

A bukaresti külügy „határozottan elítéli” – és ez a diplomáciai fanyelven felér egy melegebb éghajlatra küldéssel –, szóval „határozottan elítéli”, hogy Magyarország magas rangú állami hivatalosságai a Trianon előtti helyzetre és térképre hivatkoznak. Bukarest szerint ez homlokegyenest szembemegy az Európai Unió lényegével és elveivel, amelyek iránt Románia természetesen szilárdan elkötelezett – olvasható még a Twitter-üzenetben (az úzvölgyi történések és a román államvezetés általános hallgatása után ez elég vicces kijelentés).

 

 

Arra nem tér ki a külügyminisztériumi szöveg, hogy miről is van szó pontosan, de a Digi24 hírtelevízió azonosítani vélte a felháborodás okát.

A budapesti kormány által működtetett hungarytoday.hu című angol nyelvű tájékoztató honlapon ugyanis még a trianoni évfordulón, a nemzeti összetartozás napján, vagyis június 4-én megjelent egy rövid híradás, amely szerint Potápi János Árpád az M1 csatornán azt mondta: a 99 évvel ezelőtt a Nagy-Trianon palotában aláírt, Magyarországra erőltetett békeszerződést, amellyel az országot tönkre akarták tenni katonailag, gazdaságilag, társadalmilag, szociálisan és politikailag.

A honlapon a cikket egy közismert Trianon-ábrázolással, a Nagy-Magyarországot széttépő kezek térképével illusztrálták:

 

 

 

 

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.