Jószomszédi iszony
béel
2019. június 7. péntek, 13:01
Hiába kérették be a román nagykövetet a budapesti külügybe.

Nem volt hajlandó magyarázatot adni a budapesti román nagykövet az úzvölgyi katonai temető elleni román ostrom ügyében: hiába kérették be, a román diplomácia megtagadta a párbeszédet az ügyben, így Marius Lazurca nem jelent meg a külügyminisztériumban.

Erről a furcsa hozzáállásról  Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára számolt be.

Az államtitkár szerint a román nagykövet

a diplomáciában példátlan módon megtagadta a párbeszédet.

Emlékeztetett: miután csütörtök este román szélsőségesek feldúlták a magyar katonai temetőt, magyarellenes provokáció történt, tiltakozó jegyzéket küldtek és bekérették a román nagykövetet, aki „minden udvariasságon és barátságon túlmenően”, központi utasításra hivatkozva megtagadta ezt. Románia elállt a párbeszéd lehetőségétől – vázolta a döbbenetes helyzetet.

Elmondta, Magyarországnak továbbra is elsődleges érdeke a korrekt és jó viszony Romániával, hogy magyarok és románok békében élhessenek Erdélyben. Ennek érdekében az elmúlt időben komoly kompromisszumokat kötöttünk, amit az vezérelt, hogy mi szolgálja leginkább az erdélyi magyarság boldogulását a szülőföldjükön.

Az államtitkár szerint most felmerül a kérdés: hogyan tovább,

megkérdőjeleződik Románia szándéka a jó kapcsolatok építése mellett.

A román rendvédelmi erők passzívan szemlélték a sírgyalázást, azt, ahogy felingerelt román támadók ütlegelik a békés magyar tiltakozókat. Azt is elmondta: egyelőre három-négy könnyebb sérültről tudnak.

Emlékeztetett: mindez abban az országban történt, amely jelenleg az EU soros elnöke, és ahova néhány napja a pápa látogatott el.

Magyar Levente nem kertelt: kijelentette, Magyarország azt várja Romániától, hogy alaposan vizsgálja ki ezt a „gyalázatos esetet” és adjon hiteles magyarázatot arra, hogyan kerülhetett sor a történtekre.

Egyébként a két külügyminiszter, Szijjártó Péter és Teodor Meleșcanu korábban telefonon egyeztetett, és  Meleșcanu igencsak furcsa kérést fogalmazott meg annak fényében, hogy román hordák támadtak a békés magyarokra: azt kérte Szijjártótól, küldjön egyértelmű üzenetet a magyar közösségnek, hogy kerüljék el a konfrontációt és a feszültségek fokozását.

 
comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.