Fotó forrása: Borboly Csaba honlapja
Nemzet, biztonság
MTímea
2019. június 6. csütörtök, 18:19
Ki érti ezt? Bár alkotmányt sért a SRI és az ügyészség együttműködése, mely lehetővé tette a lehallgatást, mégis felhasználják bizonyítékként.

Bár Borboly Csaba korrupció pere nem érint nemzetbiztonsági kérdéseket, a Hargita megyei bíróság csütörtökön mégis úgy döntött, hogy nem zárhatóak ki az eljárásból azok a hangfelvételek, melyeket a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) készített ezen okokra hivatkozva. Miután az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a legfőbb bíróság és a SRI együttműködése sérti az alkotmányt, ami egy sor büntetőeljárás kimenetelét megváltoztathatja, Borboly védőügyvédje kérte, hogy

a telefonos beszélgetéseket rögzítő hangfelvételeket töröljék a bizonyítékok közül.

A döntés miatt többször halasztott a bíróság, míg csütörtökön közölték: elutasítják a védőügyvédek kérését, és a Borboly lehallgatását engedélyező 2012. április elsejei ügyészségi jóváhagyás nyomán szerzett hangfelvételek felhasználhatók a perben. Nem helyezték hatályon kívül a Maros megyei bíróság 2012. április 6-i döntését sem, mely érvényt szerzett az ügyészek lehallgatási engedélyének.

Az ügy legutóbbi tárgyalásán az ügyvédek azt is kérték, hogy hallgassák ki a hangfelvételeket fordító hivatalos tolmácsot, és oldják fel a DNA és a SRI közötti levelezés titkosítását, de mindkét beadványt elutasította a bíróság. A legközelebbi tárgyalás június 13-án esedékes, amikor

Borboly Csabát is kihallgatják.

Borboly Csabát 12 másik személlyel együtt még 2013-ban vádolta meg hivatali visszaéléssel a korrupcióellenes ügyészség, különböző Hargita megyei útépítési ügyek miatt. Hárman közülük beismerték bűnösségüket, őket elítélték, a többiek pere még zajlik. A vád szerint a visszaélésekkel 4,88 millió lejes kárt okoztak a megye költségvetésének.

A bizonyítékok egy része olyan lehallgatások jegyzőkönyve, amelyeket a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) készített a politikus nemzetbiztonsági megfigyelése során. Hasonló bizonyítékokkal álltak elő Horváth Anna, Kolozsvár volt alpolgármestere perében is, akit szintén nemzetbiztonsági okokból, több hónapon át figyelt meg a SRI. Az ő perében is felmerült a védelem részéről, hogy a perdöntő bizonyítéknak szánt hangfelvételt a SRI módosította, a felvétel átirata és fordítása pedig pontatlan. Végül a bukaresti legfelső bíróság két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte jogerősen.

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.