Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
Határtalanul
Szerző: Főtér.ro
2019. június 5. szerda, 16:11
A találkozón Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

A Kárpát-medencei magyar irodalmi műhelyek közti kapcsolatok elmélyülését reméli Karácsonyi Zsolt attól a találkozótól, amelyen több határon túli magyar írószervezet képviselője is jelen volt a széphalmi Kazinczy-kertben. Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke szerint a magyarországi, erdélyi, felvidéki, délvidéki és kárpátaljai írók, irodalmárok közti kapcsolat eddig is létezett, az utóbbi években kifejezetten megerősödött, a közeljövőben pedig remélhetőleg állandósulni fog.

Karácsonyi szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy a tanácskozást – amely informális jellegű volt ugyan, de az összmagyar irodalom fontos kérdései kerültek terítékre – a Nemzeti Összetartozás Napján, vagyis a trianoni békediktátum aláírásának 99. évfordulóján tartották, és azt megtisztelte jelenlétével Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is.

Az irodalmárok közül az E-MIL elnökén kívül jelen volt Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, valamint részt vettek többek közt a Magyar Írószövetség, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, a kolozsvári Sétatér Kulturális Egyesület képviselői is.

A széphalmi Magyar Nyelv Múzeumában tartott megbeszélésen jelen lévő irodalmi szervezetek és műhelyek, illetve a PIM együttműködési megállapodást kötöttek. Ennek értelmében „a magyar irodalom Kárpát-medencei erőinek egybegyűjtése céljából” együttműködnek abban, hogy a magyar irodalmat népszerűsítsék Közép-és Kelet-Európában, valamint a Balkán régióban.

„Az élő irodalom képlete legfontosabb elemének az olvasót tekintjük. Ezért a Petőfi Irodalmi Múzeum által létrehozandó Petőfi Irodalmi Ügynökség munkáját hiánypótlónak tartjuk, segítjük abban, hogy minél szélesebb körben, minél több magyar olvasóhoz jussanak el kortárs magyar szerzők, a magyar irodalom alkotásai. Valljuk, hogy az anyanyelvi kultúra megtartó erővel bír”

– fogalmaztak a keretmegállapodás aláírói, akik megkoszorúzták Kazinczy Ferenc sírhelyét is.

comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.