Fotó: TIFF
Gyerünk a moziba be!
MTímea
2019. június 4. kedd, 22:14
Szerdán elérkezik a kolozsvári filmfesztivál – magyar szempontból – legtartalmasabb napja.

Ahogy már megszokhattuk a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál szervezőitől, idén is gondoltak a magyar közönségre, és a magyarországi filmtermés legfrissebb alkotásait szedték egy csokorba, melyeket az úgynevezett Magyar Napon, azaz szerdán vetítenek. A bukaresti Balassi Intézet, a Filmtett és a Magyar Nemzeti Filmalap által bemutatott programban a következő hat alkotás kapott helyet.

Könnyű leckék – dokumentumfilm, 78 perc, 2018.

A dokumentumfilm egy szomáliai lány magyarországi útkeresését mutatja be az édesanyjának szánt költői hangvételű vallomáson keresztül. Zurbó Dorottya rendező jelenlétében a filmet 13 órakor vetítik a Sapientia Tordai úti épületében.


Virágvölgy – magyar dráma, road movie, 83 perc, 2018.

Csuja László rendező első játékfilmje egyszerre dráma és road movie, szinte mese, melynek az alaptörténete: egy külvárosi lakótelepen unatkozó lány, Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd egy fiatalember, Laci segítségével igyekszik családot és otthont teremteni számára. A film elnyerte a zsűri különleges díját Karlovy Varyban, az East of the West szekcióban. A rendező jelenlétében 14:30-kor vetítik a Művészmoziban.


Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) –  Filmdráma, thriller, 1 óra 42 perc, 2018.

Schwechtje Mihály filmje az első magyar tini thriller, egy online zaklatásba forduló szerelem pattanásig feszült története. Főszereplője egy 16 éves lány, aki szerelmes lesz az angoltanárába. Amikor egy nap a tanár váratlanul elmegy a gimnáziumból, Eszter lába alól kicsúszik a talaj. Muszáj szembenéznie tinédzser korosztályával, azok hiúságával és saját csapongó érzelmeivel. A vetítés 15:30-kor kezdődik a Sapientián, ahol a rendező elmondja, mi inspirálta a film elkészítésekor.


Ruben Brandt, a gyűjtő – Animáció, 1 óra 36 perc, 2018.

Milorad Krstić egész estés magyar animációs akció-thrillere igazi felüdülést ígér. Főhőse egy pszichoterapeuta, aki úgy próbál megszabadulni a rémálmaitól, hogy híres múzeumok és magángyűjtemények híres alkotásait lopja el. A Louvre biztonsági rendszere sem állítja meg. Az animációt 16:15-kor vetítik a Florin Piersic moziban. 


Rossz versek – vígjáték, dráma, 97 perc, 2018.

A Torinóban három díjat is bezsebelt film azt bizonyítja, hogy a filmművészet eszközeivel könnyedén megragadható és bemutatható az emberi lélek összetett, ellentmondásokkal teli világa. A főszereplő törékenységén keresztül a mai társadalom elveszettsége is kirajzolódik, miközben egy rendkívül szubjektív képet kapunk Magyarország jelenéről. Reisz Gábor rendező jelenlétében a vetítés 17 órakor kezdődik a Művészmoziban.


Az Úr hangja - dráma, sci-fi, 108 perc, 2018.

A TIFF visszatérő vendége, Pálfi György legutóbbi filmje a harmincas éveinek végén járó Péterről szól, aki egy titokzatos balesetekről szóló dokumentumfilmben felismerni véli a hetvenes években disszidált, azóta nem látott apját. Megpróbálja felkeresni őt Amerikában, majd kalandos nyomozás után végre rátalál az immár új családot alapított édesapára. A filmet 20:30-kor vetítik a Florin Piersic moziban.

Az estét a hagyományokhoz hűen, gulyásozással zárják a Szépművészeti Múzeumban.

comments powered by Disqus
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.
Ismét bejelentkezett egy cég, mely megmentené Kolozsvárt a pokoli forgalomtól – ezúttal a magánszemélyek autói révén.
A törvény kezdeményezője megsértődött, de az RMDSZ sem örül, hiszen a tervezet alááshatja a román-magyar viszonyt.
Nem egy regényből idézünk. Nem is két dühös polgár vitázott imígyen. Egy képviselő meg egy művelődési miniszter szópárbaja ez. A tévében.
Amikor a székelyföldi román is elismeri, hogy a román kormány magasról tesz a Székelyföldre, ha pénzt kell osztani, a magyar kormány viszont odafigyel.
Mindkét alakulatnak érdekében állt, hogy a szenátus megvétózza a kétfordulós polgármester-választás visszaállítását.
Erősen jól kell lavíroznia az új román kormány hajójának a PSD által hátrahagyott vízi aknák között, ha nem akar nagyon hamar a levegőbe repülni.