Fotó: Kiss Gábor | Tusványos Press
Egy a tábor!
Szerző: Mészáros Tímea
2019. május 30. csütörtök, 23:24
Legalábbis ezt ígérik a szervezők, akik azt is elmondták, miért.

Harminc évvel ezelőtt, egy azóta legendássá vált kézdivásárhelyi házibulin született meg a ma már csak Tusványosként emlegetett bálványosi szabadegyetem ötlete, David Campanale, a BBC újságírója fejében. A tábor akkor egy olyan műhelyként határozta meg önmagát, amelynek célja a vasfüggöny maradványainak felszámolása, illetve Nagy-Britannia, Magyarország és Románia fiatal demokratái eszmecseréjének és együttműködésének megszervezése a közös értékrendek mentén.

Azt már megszokhattuk, hogy minden évben felidézik a kezdeteket az alapítók, akik az eredeti célkitűzések alapján időről időre újraértelmezik az azóta diáktábor- és fesztiváljelleget öltő szabadegyetem szerepét. A nosztalgia idén azonban nem csak ebben merül ki: a harminc éves jubileum egy korszak lezárását, és egy új korszak kezdetét is jelentheti, derült ki a csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón, melyen a szabadegyetem „alapító atyái”, Németh Zsolt és Toró T. Tibor, valamint az erdélyi főszervező, Popa Ilona mondták el, miért érdemes idén is Tusnádfürdőre látogatni.

Egy a tábor!

A harminc évvel ezelőtti házibuliból indult ki Németh Zsolt, amikor az idei, július 23–28. között esedékes Tusványos főbb csapásirányairól beszélt. Mint mondta, Európa ma is megosztott, akárcsak a vasfüggöny idején, csak más szempontok szerint. Közép-Európában beindult egy folyamat, amely a liberális demokrácia helyett a kereszténydemokrácia felerősítésére irányul, és ebben Tusványos és az egész régió, illetve Románia is fontos szerepet játszhat.

Németh Zsolt olvasatában erre (is) utal az idei Egy a tábor! jelszó: le kell bontani a mentális választóvonalakat a kelet-közép-európai régiók között, és ki kell alakítani egy világos kereszténydemokrata jövőképet. Ennek érdekében továbbra is fontos a román-magyar párbeszéd, melynek Tusványos mindig is keretet adott, bár azt a szervezők is elismerték, hogy ez nem mindig sikerült.

De nemcsak Kelet-Közép-Európában „egy a tábor”, hanem nemzeti szinten is, Németh Zsolt szerint a nemzeti összetartozás tudata megerősödött, és ezt már nem lehet szétszakítani. A magyar nemzetpolitika legfontosabb műhelyeként számon tartott Tusványos egyik fontos feladatának tekinti ennek a nemzeti egységnek a megjelenítését. És ne feledjük, hogy nemcsak szabadegyetem, hanem fesztivál és diáktábor is, mely kiemelkedő helyet tölt be az erdélyi fesztiválok és nyári rendezvénysorozatok mezőnyében.  Tusványos hármas „profilja” közül mindegyik egyformán fontos, a szervezők minden évben úgy lavíroznak, hogy a buli mellett ne szoruljon háttérbe a szabadegyetemi jelleg sem.

És milyen témákkal erősítik idén a szabadegyetemet?

Toró T. Tibor adott ízelítőt a várható témákból és programpontokból.  A magyar-román párbeszéd mellett fontos a magyar-magyar párbeszéd is, így nem maradhat el a nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetés, melyen a Kárpát-medencei magyar politikai szereplők vitatják meg az őket érintő legfontosabb kérdéseket. Természetesen idén is jelen lesz Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, akik a „bálványosi folyamat” meghatározó személyiségei. Téma lesz az EP-választás, a magyar összefogás kérdése, az önkormányzatiság, az autonómia, az európai polgári kezdeményezések helyzete, és azt is megvizsgálják, miként segítheti a külpolitika a kisebbségvédelmet.

Bár a témák alapján úgy tűnhet, hogy a szabadegyetem követi a már bejáratott utat, Toró szerint az idei Tusványos mégis másabb lesz, mint az előzőek volt. A jubileum arra kötelezi a szervezőket, hogy

végiggondolják azt az utat, amit eddig megtettek, és meghívottaikat is erre ösztönzik.

Szembesíteni szeretnék az elmúlt évtizedekben a szabadegyetemen megfordult politikusokat, civileket, értelmiségieket és művészeket a korábbi önmagukkal – ez is része a régi korszak lezárásának.

Az új korszak kezdete elsősorban abban fog megmutatkozni, hogy néhány fontos szempontból korszerűsödik Tusványos, új arculatot kapott, készül az új honlap és a mobilalkalmazás. A programot igyekeznek már idén digitálisan megjeleníteni a tábor területén, hogy jövőre végleg kivonhassák a forgalomból a műsorfüzeteket, tudtuk meg Popa Ilonától. Szintén újdonságnak számít, hogy gasztronómiai résszel egészül ki a borudvar. Jó hír, hogy nem változik a sátorjegyek ára: a napi jegy 15 lejbe, a heti bérlet 60 lejbe kerül. A fesztivál területére belépni 16 óráig továbbra is ingyenesen lehet, ezt követően 20 lejbe kerül a belépő (kedvezménnyel mindössze 10 lej).

Jó, jó, de mire fogunk esténként bulizni? Koncertekből idén sem lesz hiány: a Nagyszínpadon fellép a Metropol, a Magashegyi Underground, a Quimby, Nagy Feró és a Beatrice, a Magna Cum Laude, Szabó Balázs Bandája, a Kiscsillag, az Anna and the Barbies, az Intim Torna Illegál, a Jóvilágvan, a Bagossy Brothers Company, illetve Ákos.  A kisszínpadon és más helyszíneken további zenekarok és lemezlovasok várhatóak. Ugyanakkor már most elkezdtek a szervezők Tusványosra hangolni: Erdély-szerte különböző események voltak és lesznek. További információkért érdemes követni Tusványos Facebook-oldalát.
comments powered by Disqus
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?