elmaradt a csoda
Jean St'Ay
2019. május 29. szerda, 15:44
A múlt vasárnapi történelmi ellenzéki választási győzelem után nem a liberális Raluca Turcan lett a képviselőház elnöke a börtönbe került Liviu Dragnea helyett.

A helyzet a következő volt szerdán délelőtt. Liviu Dragnea PSD-vezér börtönben csücsül. Minek következtében megüresedett a képviselőház elnöki széke (is).

Új elnököt kellett tehát választani. Ez meg is történt. Hárman versengtek a fontos tisztségért. A vasárnapi európai parlamenti választások alkalmával rendesen megtépázott PSD a relatíve ismeretlen Marcel Ciolacut küldte a ringbe. (Oké, azt azért tudni lehet, hogy Dragnea úr jóembere volt, a Tudose-kormány miniszterelnök-helyetteseként is szerepelt kicsit, régebben meg jókat horgászgatott a terrorizmus vádjával elítélt Omar Hajszámmal.)

A választások után igen megnövekedett egójú ellenzék (vagyis Orban liberálisai, Cioloș USR-sei és Băsescu PMP-sei) összefogott, és a liberális Raluca Turcant küldte harcba. Az idei európai parlamenti választások alkalmával a Csodapárt becenevet méltán elnyerő RMDSZ nem szövetkezett senkivel. Saját szakállára küldte a pástra Kelemen Hunor elnököt. Ki tudja, talán abban reménykedtek a magyar politikusok, hogy megismétlődik a vasárnapi csoda.

Nos, nem ismétlődött meg. Sőt a szavazás kimondottan a papírforma szerint alakult. Ciolacu mester 172 szavazatot kapott, Madame Turcan 100-at, a magyarok bajnoka, Kelemen Hunor pedig a tiszteletre méltó harmadik helyet vívta ki kerek 20 szavazattal.

A képviselőházban a PSD-nek 139, az ALDE-nak 19, a PNL-nek 68, az USR-nek 27, a PMP-nek 12, az RMDSZ-nek 21 honatyája ül. A PSD-ből kiváltak Pro Romania néven alakítottak 20 fős frakciót, a nem magyar kisebbségi csoportnak 17 tagja van, és öt képviselő mindentől független. A szavazás sajnos titkos volt, így nem tudni, a PSD-ALDE koalíció 158 tagján kívül még ki szavazott a PSD jelöltjére.

Mindenesetre a román képviselőház vadiúj elnöke, ha tetszik, az új Liviu Dragnea: Marcel Ciolacu.

Békesség!

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.