Fotó: Erdély László
Hol sírjaik domborulnak
MTímea
2019. május 28. kedd, 16:18
A kampánynak vége, az úzvölgyi temetőfoglalás problémája megmaradt.

Az úzvölgyi ortodox emlékmű és a betonkeresztek felavatását sürgeti az Ortodox Civilizációért Egyesület (Asociația pentru Civilizația Ortodoxă), amely június 6-án, a román nemzeti ünnepként számon tartott Hősök Emléknapján a katonai temetőben szeretne emlékező ünnepséget tartani. Erről levélben tájékoztatták a dormánfalvi önkormányzatot, melyben megragadták az alkalmat arra is, hogy az avatóünnepség katonai és egyházi szertartással történő mihamarabbi lebonyolítását kérjék.

Az egyesület délután 17 órakor szeretne a román hősökre emlékezni, 12 órakor indulnak busszal Buzăuból.  

A civil szervezet levelére a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöksége hívta fel a figyelmet, akik arra kérik Borboly Csabát, a Hargita Megyei Tanács elnökét, hogy intézkedjen az úzvölgyi katonatemető 30 napos lezárása érdekében.

Eredetileg a moldvai kisváros önkormányzata május 17-ére hirdette meg az első világháborús osztrák-magyar sírkertben kialakított román parcella felavatását, de a hatóságok törvénytelennek nyilvánították az emlékműállításra kibocsátott építési engedélyt, így a polgármesteri hivatal kénytelen volt elhalasztani az ünnepséget.

A kampány során több ígéret és megoldási javaslat is felmerült a temető ügyének rendezésére, de mindezeket nehéz lesz megvalósítani, amennyiben az ortodox nyomás nem szűnik meg a törvénytelenül kialakított parcella felavatására.

A legújabb fejlemények tükrében, Borboly Csaba tanácselnök a Facebookon, egy élő bejelentkezésben mondta el a véleményét a temető ügyében. Mint mondta, nem seperték szőnyeg alá a problémát a választás elmúltával, továbbra is keresik a megoldási lehetőségeket, azonban az ALDE bukása, a PSD leszereplése, illetve Dragnea lecsukása megnehezíti ezt. A „felelős” döntés meghozatalában illetékes két párt ugyanis most sérült, nincs veszíteni valójuk, és akár „az oktalan nacionalizmus kerekét is elkezdhetik pörgetni”. Ettől függetlenül a csíkszentmártoni önkormányzat meghozta temetőkert lezárásáról szóló tanácsi határozatot, a mai nap folyamán ezt közlik a rendőrséggel és a dormánfalvi önkormányzattal is, holnap 13 óra körül pedig érvényt szereznek a határozatnak, vagyis konkrétan lezárják a sírkertet. Borboly emlékeztetett, hogy mától naponta rendeznek rendkívüli tanácsülést a székelyföldi önkormányzatok az Úzvölgyében, az első ilyet a sepsiszentgyörgyi tartotta.
comments powered by Disqus
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯