Fotó: Erdély László
Hol sírjaik domborulnak
MTímea
2019. május 28. kedd, 16:18
A kampánynak vége, az úzvölgyi temetőfoglalás problémája megmaradt.

Az úzvölgyi ortodox emlékmű és a betonkeresztek felavatását sürgeti az Ortodox Civilizációért Egyesület (Asociația pentru Civilizația Ortodoxă), amely június 6-án, a román nemzeti ünnepként számon tartott Hősök Emléknapján a katonai temetőben szeretne emlékező ünnepséget tartani. Erről levélben tájékoztatták a dormánfalvi önkormányzatot, melyben megragadták az alkalmat arra is, hogy az avatóünnepség katonai és egyházi szertartással történő mihamarabbi lebonyolítását kérjék.

Az egyesület délután 17 órakor szeretne a román hősökre emlékezni, 12 órakor indulnak busszal Buzăuból.  

A civil szervezet levelére a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöksége hívta fel a figyelmet, akik arra kérik Borboly Csabát, a Hargita Megyei Tanács elnökét, hogy intézkedjen az úzvölgyi katonatemető 30 napos lezárása érdekében.

Eredetileg a moldvai kisváros önkormányzata május 17-ére hirdette meg az első világháborús osztrák-magyar sírkertben kialakított román parcella felavatását, de a hatóságok törvénytelennek nyilvánították az emlékműállításra kibocsátott építési engedélyt, így a polgármesteri hivatal kénytelen volt elhalasztani az ünnepséget.

A kampány során több ígéret és megoldási javaslat is felmerült a temető ügyének rendezésére, de mindezeket nehéz lesz megvalósítani, amennyiben az ortodox nyomás nem szűnik meg a törvénytelenül kialakított parcella felavatására.

A legújabb fejlemények tükrében, Borboly Csaba tanácselnök a Facebookon, egy élő bejelentkezésben mondta el a véleményét a temető ügyében. Mint mondta, nem seperték szőnyeg alá a problémát a választás elmúltával, továbbra is keresik a megoldási lehetőségeket, azonban az ALDE bukása, a PSD leszereplése, illetve Dragnea lecsukása megnehezíti ezt. A „felelős” döntés meghozatalában illetékes két párt ugyanis most sérült, nincs veszíteni valójuk, és akár „az oktalan nacionalizmus kerekét is elkezdhetik pörgetni”. Ettől függetlenül a csíkszentmártoni önkormányzat meghozta temetőkert lezárásáról szóló tanácsi határozatot, a mai nap folyamán ezt közlik a rendőrséggel és a dormánfalvi önkormányzattal is, holnap 13 óra körül pedig érvényt szereznek a határozatnak, vagyis konkrétan lezárják a sírkertet. Borboly emlékeztetett, hogy mától naponta rendeznek rendkívüli tanácsülést a székelyföldi önkormányzatok az Úzvölgyében, az első ilyet a sepsiszentgyörgyi tartotta.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31350
Az UNESCO listájára javasolt egykori katonai táborral nem számoltak, amikor a pálya nyomvonalát tervezték.
Eddig se értettük, de most aztán pláne.
Hát, lényegében úgy, hogy Magyarország csinálja, Románia pedig beszél róla.
Persze nem amúgy tahó módra: szépen, elegáns csomagolásban.
Egyszerűen szólva: hülye kérdésre hülyén lehet válaszolni.
Szociális lakásokat vásárolnak piaci áron.
Az EMNP felhívására öt városból érkeztek a tüntetők.
Nem kapott elegendő szavazatot a liberálisok bizalmatlansági indítványa, amelynek még az RMDSZ is szurkolt.
A rahovai börtönben maradhat, de szigorított felügyelet alatt.
Aradon is virágzik a Tisza. Azaz a Maros.
Újabb tanácsos távozik. Vajon ki lesz a következő?
Minek országprojekt egy olyan földrajzi helynek, amely nem igazán nevezhető országnak? Figyelem, pamfletveszély!
Veszik, mint a cukrot.
A román társadalom addig nem képes szembenézni múltjával, jelenével, jövőjével, amíg a külföldieket, a királyt, a földesurakat, a „bozgorokat” és a cigányokat kiáltja ki bűnösnek.