Voks populi
béel
2019. május 26. vasárnap, 08:18
Pedig épp hogy elkezdődött.
És ez is elérkezett: ahogy ilyenkor szokásos, reggel hét órakor megnyíltak a szavazókörök, ahol az ország 33 európai parlamenti képviselőjét választhatják meg a polgárok. Na meg aki akar, a Klaus Iohannis államfő által kiírt népszavazáson is részt vehet.
 
Erdélyben már közvetlenül a szavazás elkezdése után volt olyan megye, ahol több problémát is jeleztek: Beszterce-Naszód megyében, Betlenben azért tettek panaszt az egyik szavazóköri elnök ellen, mert társai szerint az egyik pártnak kampányolt. Sajónagyfaluban pedig az egyik szavazóköri alelnöknek kellett helyettest keresni, mivel jelezte, hogy egészségügyi okok miatt nem tudja ellátni feladatát.
 
A választáson összesen 13 párlistára lehet voksolni, magyar szempontból a választást némileg behatárolja, hogy egyetlen magyar pártként az RMDSZ indult, riválisai nem. Ennek ellenére
 

az RMDSZ-es illetékesek a felmérések szerint komolyan aggódhatnak, hogy a szervezetnek sikerül-e átlépnie az 5 százalékos bejutási küszöböt.

 
Az ok: sok magyar haragszik az RMDSZ-re, amiért összebútorozott a kormánykoalícióval, és közreműködött az igazságügyi törvények módosításában, amely az ellenzéki erők szerint azt a célt szolgálja, hogy megmentsék a felelősségre vonástól a korrupt politikusokat elsősorban Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt.
 
A népszavazáson, amelynek érvényességéhez a választópolgárok 30 százalékának részvétele szükséges, két kérdésre várják a választ, ezért két szavazólapot kap, aki részt kíván venni rajta.
 
Az első kérdés arra vonatkozik, támogatja-e a polgár, hogy ne kaphassanak amnesztiát a korrupciós bűncselekmények elkövetői, a második arra, hogy az igazságszolgáltatás, illetve a büntetőjog terén ne lehessen sürgősségi kormányrendeleteket hozni, valamint hogy a sürgősségi kormányrendeleteket ne csupán az ombudsmannak álljon jogában alkotmánybíróságon megtámadni.
 
Ez így szépen és jól hangzik, csakhogy hiába győznek az igenek,
 

mindkét esetben alkotmánymódosítás szükséges, amire nem biztos, hogy hajlandóak a pártok.

 
Ennek nyomán a népszavazás elsősorban az azt kiíró Kluas Iohannis elnök kampánya, amelyet a saját újraválasztása, illetve a korábban általa elnökölt, és ma is lelkesen pátyolgatott liberálisok érdekében folytat.
 
A szavazás este kilencig tart. 
comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.