Decebal Făgădău konstancai polgármester
Voks populi
béel
2019. május 26. vasárnap, 17:35
Csúnya ügy. Közben óriási a részvételi arány a korábbiakhoz képest. A magyar megyékben azért nem annyira.
Meglehetősen kellemetlen incidensbe keveredett Konstanca szociáldemokrata polgármestere, Decebal Făgădău édesanyja: a híradások szerint tetten érték, amint több szavazólapot akart az urnába dobni.
 
A szavazókör illetékesei azonnal értesítették a rendőrséget, amely kiszállt, és kihallgatta a nőt.
 
Akiről ekkor derült ki, hogy nem más, mint a város elöljárójának édesanyja.
 
A polgármester édesapja szerint feleségének több szavazólapot adtak oda, de nem vette észre.
 
Mit is mondjunk: kínos.
 
Amúgy más rendellenességekről is érkezett híradás: a Maros megyei Mezőbándon több mint 170 szavazólapot érvénytelenítettek, miután rossz helyre ütötték az ellenőrző pecsétet.
 
Egyébként a vasárnapi szavazás nem csupán ezek miatt emlékezetes, hanem azért, mert óriási a polgárokban a voksolási vágy: míg az öt évvel ezelőtti EP-választáson 32,44 százalékos volt a nap végén a részvételi arány, most már 5 órakor meghaladta a 35 százalékot.
 
Ez kihatott az igazságszolgáltatásról és a korrupcióellenes harcról szóló népszavazásra is: bár ezen alacsonyabb a részvételi arány, már elérte az érvényességhez szükséges 30 százalékot.
 
A magyarok által nagyobb arányban lakott megyékben ugyanakkor a részvételi arány nem igazán magas: Kovászna megyében fél hatkor 32,07, Hargitában 35,92, Marosban 36,37, Biharban 39,97, Szatmárban 31,48 százalékos volt. Kolozs megye viszont nagyon hasított: 44,82 százalékos volt a részvétel.
 
Országosan eközben 37,05 százalékos volt a részvételi arány. 
 
Itt követhető valós időben, hogyan alakul a választás.
comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.