Nem a kert vár.
gycsaba
2019. május 23. csütörtök, 19:33
Idén minden szempontból összébb húzza magát a Kolozsvárra költöztetett rendezvény, de több okunk is lesz rá, hogy negyedszerre is beleszeressünk. Hátha az időjárás is segít majd ebben.

Lehet bátran morgolódni amiatt, hogy a hétvégén zajló negyedik Várkert Fesztivál idén (legalábbis) csak a nevében lesz az, ami – a gyalui kastély felújítási munkálatai miatt ezúttal a kolozsvári Bánffy-palota udvarán zajlik –, de nem nagyon érdemes: egyik kedvenc rendezvényünk programja idén is tartalmaz pár olyan ínyencséget, ami miatt érdemes lesz udvari bolondnak állni.

A Kolozsvári Magyar Napok kistesójaként emlegetett, családbarát fesztivál az új helyszín adottságai miatt persze picit összehúzza magát minden értelemben – itt kéne elsütni azt a bizonyos sok jó emberes mondást –, de épp ezért szerettük meg: mert kicsi, bájos és a magunkénak érezzük.

És rögtön a nyitónapon, pénteken érkezik az imádnivaló KFT zenekar, amelyet mifelénk sajnálatos módon a legtöbben az Afrika című dallal azonosítanak és semmi egyébbel (egyébként a legenda szerint kényszerből, gyakorlatilag lemezkiadói parancsra született). Pedig a teljesen egyedi, ironikus és sokszor abszurd, de legtöbbször fanyarul vicces lemezeik túlzás nélkül mérföldkövek az elmúlt 30-40 év magyar poptörténelmében, a hatásukról nem is beszélve. Íme egy kiváló példa:

 

A szombati programból is az est sztárfellépőjét ajánljuk mindenkinek: Little G Weevil úrról azt kell tudni, hogy nemzetközi népszerűségnek örvendő blues-zenész, aki a műfaj őshazájában, az Amerikai Egyesült Államokban is a legnagyobbak közé tartozik. Sőt, 2013-ban megnyerte a műfaj egyik legfontosabb nemzetközi versenyét (International Blues Challenge) szóló/duó kategóriában, de a legjobb gitárosnak járó díjat is elhozta. Hogy egy klasszikust idézzünk, „kell még valamit mondanom, Ildikó?

 

És akkor a vasárnap a Szomorú vasárnapé! Seress Rezső-estre kell készülni Fesztbaum Bélával és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekarral, mert slágerparádé lesz a javából, és el fog hangzani az a bizonyos dal is, amely talán a legismertebb magyar szerzemény (legalább 100 nyelvre fordították le).

 

A Várkert Fesztivál persze nem csak a koncertekről szól, a részletes programot itt érdemes böngészni. És találkozunk az udvarban!

comments powered by Disqus
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.
Ismét bejelentkezett egy cég, mely megmentené Kolozsvárt a pokoli forgalomtól – ezúttal a magánszemélyek autói révén.
A törvény kezdeményezője megsértődött, de az RMDSZ sem örül, hiszen a tervezet alááshatja a román-magyar viszonyt.
Nem egy regényből idézünk. Nem is két dühös polgár vitázott imígyen. Egy képviselő meg egy művelődési miniszter szópárbaja ez. A tévében.
Amikor a székelyföldi román is elismeri, hogy a román kormány magasról tesz a Székelyföldre, ha pénzt kell osztani, a magyar kormány viszont odafigyel.
Mindkét alakulatnak érdekében állt, hogy a szenátus megvétózza a kétfordulós polgármester-választás visszaállítását.
Erősen jól kell lavíroznia az új román kormány hajójának a PSD által hátrahagyott vízi aknák között, ha nem akar nagyon hamar a levegőbe repülni.