Nem a kert vár.
gycsaba
2019. május 23. csütörtök, 19:33
Idén minden szempontból összébb húzza magát a Kolozsvárra költöztetett rendezvény, de több okunk is lesz rá, hogy negyedszerre is beleszeressünk. Hátha az időjárás is segít majd ebben.

Lehet bátran morgolódni amiatt, hogy a hétvégén zajló negyedik Várkert Fesztivál idén (legalábbis) csak a nevében lesz az, ami – a gyalui kastély felújítási munkálatai miatt ezúttal a kolozsvári Bánffy-palota udvarán zajlik –, de nem nagyon érdemes: egyik kedvenc rendezvényünk programja idén is tartalmaz pár olyan ínyencséget, ami miatt érdemes lesz udvari bolondnak állni.

A Kolozsvári Magyar Napok kistesójaként emlegetett, családbarát fesztivál az új helyszín adottságai miatt persze picit összehúzza magát minden értelemben – itt kéne elsütni azt a bizonyos sok jó emberes mondást –, de épp ezért szerettük meg: mert kicsi, bájos és a magunkénak érezzük.

És rögtön a nyitónapon, pénteken érkezik az imádnivaló KFT zenekar, amelyet mifelénk sajnálatos módon a legtöbben az Afrika című dallal azonosítanak és semmi egyébbel (egyébként a legenda szerint kényszerből, gyakorlatilag lemezkiadói parancsra született). Pedig a teljesen egyedi, ironikus és sokszor abszurd, de legtöbbször fanyarul vicces lemezeik túlzás nélkül mérföldkövek az elmúlt 30-40 év magyar poptörténelmében, a hatásukról nem is beszélve. Íme egy kiváló példa:

 

A szombati programból is az est sztárfellépőjét ajánljuk mindenkinek: Little G Weevil úrról azt kell tudni, hogy nemzetközi népszerűségnek örvendő blues-zenész, aki a műfaj őshazájában, az Amerikai Egyesült Államokban is a legnagyobbak közé tartozik. Sőt, 2013-ban megnyerte a műfaj egyik legfontosabb nemzetközi versenyét (International Blues Challenge) szóló/duó kategóriában, de a legjobb gitárosnak járó díjat is elhozta. Hogy egy klasszikust idézzünk, „kell még valamit mondanom, Ildikó?

 

És akkor a vasárnap a Szomorú vasárnapé! Seress Rezső-estre kell készülni Fesztbaum Bélával és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekarral, mert slágerparádé lesz a javából, és el fog hangzani az a bizonyos dal is, amely talán a legismertebb magyar szerzemény (legalább 100 nyelvre fordították le).

 

A Várkert Fesztivál persze nem csak a koncertekről szól, a részletes programot itt érdemes böngészni. És találkozunk az udvarban!

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31287
Legalább húsz férfiból álló banda esett neki az állatnak.
Hiába kérik, ha nem fektetnek bele.
Egy egyszerű asszony észbontó politikai karrierjének pillanatfelvétele.
A mioritikus ellenzék szavazni hívta a polgárokat, hogy a PSD-s Sátán távozzon a kormányzatból. És az emberek elmentek. Most pedig mímelnie kell, hogy megpróbálja megbuktatni a kormányt.
Moldovában rendeződni látszik a helyzet, a háttérből irányító és kavaró oligarcha elmenekült, de nem biztos, hogy megússza.
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.