Nem a kert vár.
gycsaba
2019. május 23. csütörtök, 19:33
Idén minden szempontból összébb húzza magát a Kolozsvárra költöztetett rendezvény, de több okunk is lesz rá, hogy negyedszerre is beleszeressünk. Hátha az időjárás is segít majd ebben.

Lehet bátran morgolódni amiatt, hogy a hétvégén zajló negyedik Várkert Fesztivál idén (legalábbis) csak a nevében lesz az, ami – a gyalui kastély felújítási munkálatai miatt ezúttal a kolozsvári Bánffy-palota udvarán zajlik –, de nem nagyon érdemes: egyik kedvenc rendezvényünk programja idén is tartalmaz pár olyan ínyencséget, ami miatt érdemes lesz udvari bolondnak állni.

A Kolozsvári Magyar Napok kistesójaként emlegetett, családbarát fesztivál az új helyszín adottságai miatt persze picit összehúzza magát minden értelemben – itt kéne elsütni azt a bizonyos sok jó emberes mondást –, de épp ezért szerettük meg: mert kicsi, bájos és a magunkénak érezzük.

És rögtön a nyitónapon, pénteken érkezik az imádnivaló KFT zenekar, amelyet mifelénk sajnálatos módon a legtöbben az Afrika című dallal azonosítanak és semmi egyébbel (egyébként a legenda szerint kényszerből, gyakorlatilag lemezkiadói parancsra született). Pedig a teljesen egyedi, ironikus és sokszor abszurd, de legtöbbször fanyarul vicces lemezeik túlzás nélkül mérföldkövek az elmúlt 30-40 év magyar poptörténelmében, a hatásukról nem is beszélve. Íme egy kiváló példa:

 

A szombati programból is az est sztárfellépőjét ajánljuk mindenkinek: Little G Weevil úrról azt kell tudni, hogy nemzetközi népszerűségnek örvendő blues-zenész, aki a műfaj őshazájában, az Amerikai Egyesült Államokban is a legnagyobbak közé tartozik. Sőt, 2013-ban megnyerte a műfaj egyik legfontosabb nemzetközi versenyét (International Blues Challenge) szóló/duó kategóriában, de a legjobb gitárosnak járó díjat is elhozta. Hogy egy klasszikust idézzünk, „kell még valamit mondanom, Ildikó?

 

És akkor a vasárnap a Szomorú vasárnapé! Seress Rezső-estre kell készülni Fesztbaum Bélával és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekarral, mert slágerparádé lesz a javából, és el fog hangzani az a bizonyos dal is, amely talán a legismertebb magyar szerzemény (legalább 100 nyelvre fordították le).

 

A Várkert Fesztivál persze nem csak a koncertekről szól, a részletes programot itt érdemes böngészni. És találkozunk az udvarban!

comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.