Fotó: Székelyhon|Nagy D. István
Siralmas
papmeli
2019. május 22. szerda, 09:47
A védelmi minisztérium beavatkozását kérik.

Le sem csitult a botrány az Úz-völgyében, máris újabb székelyföldi temetőügyet kreálna az egyik leghíresebb magyarellenes szervezet. A Ioan Lăcătuşu vezette Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak szokott munkát adni, keresztbe tenni.

Most épp a védelmi minisztériumhoz fordult, azt kérve, avatkozzon közbe azért, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat befejezze annak a sírkertnek a felújítását, melyben az első világháborús hősök vannak eltemetve, írta a Székelyhon.

Különböző nemzetiségű katonák nyugszanak itt, és a román szervezet szerint az önkormányzat „intoleráns a nem magyar hősökkel” szemben. A sírkertben az osztrák-magyar hadsereg kilencven katonáját temették külön sírba, de Lăcătuşu szerint ebben 955 román katona is nyugszik, és nem adják meg nekik a kellő tisztességet.

A fórum közleményében az úzvölgyi temető ügyére is emlékeztet – nem hagyhatták ki –, ebben a „magyar szélsőségesek” felelősségre vonását kérik a román sírok megszentségtelenítése, vandalizmus és erőszakos cselekedetek miatt.

Sztakics Éva sepsiszentgyörgyi alpolgármester a lapnak elmondta, hogy a temetőben két emlékmű van. Az első világháborúban elesett német katonák emlékművének felújítása hamarosan elkezdődik a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től kapott támogatásból.

A Sepsiszentgyörgyön elesett, illetve helyi katonáknak emlék állító obeliszket már 2014-ben felújították, de a körülötte lévő keresztek restaurálására nem találtak megoldást. Ezek mozaikozott betonból készültek, így sem lecsiszolni, sem újraírni nem lehet a neveket.

További részletek a Székelyhonon.

comments powered by Disqus
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?