Fotó: Székelyhon|Nagy D. István
Siralmas
papmeli
2019. május 22. szerda, 09:47
A védelmi minisztérium beavatkozását kérik.

Le sem csitult a botrány az Úz-völgyében, máris újabb székelyföldi temetőügyet kreálna az egyik leghíresebb magyarellenes szervezet. A Ioan Lăcătuşu vezette Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak szokott munkát adni, keresztbe tenni.

Most épp a védelmi minisztériumhoz fordult, azt kérve, avatkozzon közbe azért, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat befejezze annak a sírkertnek a felújítását, melyben az első világháborús hősök vannak eltemetve, írta a Székelyhon.

Különböző nemzetiségű katonák nyugszanak itt, és a román szervezet szerint az önkormányzat „intoleráns a nem magyar hősökkel” szemben. A sírkertben az osztrák-magyar hadsereg kilencven katonáját temették külön sírba, de Lăcătuşu szerint ebben 955 román katona is nyugszik, és nem adják meg nekik a kellő tisztességet.

A fórum közleményében az úzvölgyi temető ügyére is emlékeztet – nem hagyhatták ki –, ebben a „magyar szélsőségesek” felelősségre vonását kérik a román sírok megszentségtelenítése, vandalizmus és erőszakos cselekedetek miatt.

Sztakics Éva sepsiszentgyörgyi alpolgármester a lapnak elmondta, hogy a temetőben két emlékmű van. Az első világháborúban elesett német katonák emlékművének felújítása hamarosan elkezdődik a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től kapott támogatásból.

A Sepsiszentgyörgyön elesett, illetve helyi katonáknak emlék állító obeliszket már 2014-ben felújították, de a körülötte lévő keresztek restaurálására nem találtak megoldást. Ezek mozaikozott betonból készültek, így sem lecsiszolni, sem újraírni nem lehet a neveket.

További részletek a Székelyhonon.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31259
Ez van, amikor egy országban (nevezzük ezt az országot történetesen Romániának) nem rendezik a kisebbségi kérdést. Se mintaszerűen, se másképp.
Az UNESCO listájára javasolt egykori katonai táborral nem számoltak, amikor a pálya nyomvonalát tervezték.
Eddig se értettük, de most aztán pláne.
Hát, lényegében úgy, hogy Magyarország csinálja, Románia pedig beszél róla.
Persze nem amúgy tahó módra: szépen, elegáns csomagolásban.
Egyszerűen szólva: hülye kérdésre hülyén lehet válaszolni.
Szociális lakásokat vásárolnak piaci áron.
Az EMNP felhívására öt városból érkeztek a tüntetők.
Nem kapott elegendő szavazatot a liberálisok bizalmatlansági indítványa, amelynek még az RMDSZ is szurkolt.
A rahovai börtönben maradhat, de szigorított felügyelet alatt.
Aradon is virágzik a Tisza. Azaz a Maros.
Újabb tanácsos távozik. Vajon ki lesz a következő?
Minek országprojekt egy olyan földrajzi helynek, amely nem igazán nevezhető országnak? Figyelem, pamfletveszély!
Veszik, mint a cukrot.