Fotó: Székelyhon|Nagy D. István
Siralmas
papmeli
2019. május 22. szerda, 09:47
A védelmi minisztérium beavatkozását kérik.

Le sem csitult a botrány az Úz-völgyében, máris újabb székelyföldi temetőügyet kreálna az egyik leghíresebb magyarellenes szervezet. A Ioan Lăcătuşu vezette Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak szokott munkát adni, keresztbe tenni.

Most épp a védelmi minisztériumhoz fordult, azt kérve, avatkozzon közbe azért, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat befejezze annak a sírkertnek a felújítását, melyben az első világháborús hősök vannak eltemetve, írta a Székelyhon.

Különböző nemzetiségű katonák nyugszanak itt, és a román szervezet szerint az önkormányzat „intoleráns a nem magyar hősökkel” szemben. A sírkertben az osztrák-magyar hadsereg kilencven katonáját temették külön sírba, de Lăcătuşu szerint ebben 955 román katona is nyugszik, és nem adják meg nekik a kellő tisztességet.

A fórum közleményében az úzvölgyi temető ügyére is emlékeztet – nem hagyhatták ki –, ebben a „magyar szélsőségesek” felelősségre vonását kérik a román sírok megszentségtelenítése, vandalizmus és erőszakos cselekedetek miatt.

Sztakics Éva sepsiszentgyörgyi alpolgármester a lapnak elmondta, hogy a temetőben két emlékmű van. Az első világháborúban elesett német katonák emlékművének felújítása hamarosan elkezdődik a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től kapott támogatásból.

A Sepsiszentgyörgyön elesett, illetve helyi katonáknak emlék állító obeliszket már 2014-ben felújították, de a körülötte lévő keresztek restaurálására nem találtak megoldást. Ezek mozaikozott betonból készültek, így sem lecsiszolni, sem újraírni nem lehet a neveket.

További részletek a Székelyhonon.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31259
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.
Saját polgármesterjelöltje, Soós Zoltán is hátat fordít a szervezetnek.
Stelian Tănase szerint az RMDSZ elnöke vérig sértette a románokat, a bocsánatkérése pedig nem őszinte.
Román származású tudós nevét viseli.
Tíz évnyi pereskedés után született kedvező ítélet Hargita megye javára.
Egyre hajmeresztőbb dolgok szivárognak ki a PSD mai vezetőségi üléséről. Meg némi cigifüst.
A dohányellenes törvénytervezetbe bekerült pár hihetetlenül abszurd cikkely is.