Fotó: Haáz Vince
A víz az úr
szabot
2019. május 22. szerda, 18:15
Kerelőszentpálon, illetve Dés mellett lépett ki a medréből a két folyó.

Földgátat szakított át a Maros szerdán Kerelőszentpálon, a levonuló árhullámhoz a Nyárád vize is csatlakozott, írja a Székelyhon. A rés az egykori Haller-kastély fölötti gáton keletkezett, a tűzoltók mintegy három és fél méteren próbálják homokzsákokkal pótolni.

Szerencsére a másik szentpáli gát és a magyardellői gát védte a településeket, így nem kellett újra kitelepíteni a dellőieket, mondta el Simon István polgármester a Székelyhonnak. A víz zömmel az erre célra meghagyott árterületre ömlött, legelőt és focipályát öntött el mintegy 400 hektár területen, de hét gazdaság is víz alá került, ahonnan szivattyúkkal igyekeznek eltávolítani a vizet. A veszélyeztetett házakat homokzsákokkal védik.

Marosugránál a folyó száz méteren öntötte el az utat Maroscsapó és Oláhdellő között. Marosugrán a víz egy istállót, több gazdaságot, legalább 150 hektár mezőgazdasági területet és 65 hektár legelőt árasztott el, közölte az Agerpres hírügynökséggel Marian Palaghie polgármester.

A megáradt Szamos

A megáradt Szamos Kolozs megyében – még több, apokaliptikus hangulatú fotó itt.

A Szamos Kolozs megyében, Dés mellett lépett ki a medréből, és elég durván szétnézett az árterületén: Kackónál egy földutat mosott el négy kis híddal, Révkolostornál több száz hektár mezőgazdasági területet és egy megyei utat öntött el, amely egy szakaszon megrepedt, mivel mellette földcsuszamlás keletkezett, Mikeházán ugyancsak több száz hektár termőföld és pár gazdaság került víz alá, írja a Ziua de Cluj.

A tűzoltók reggel Désen csónakkal mentettek ki két személyt, akit elszigetelt a megáradt folyó.

 

comments powered by Disqus
A törvénykezési jegyzőkönyvek „pletykás” írnokai izgalmas adalékkal szolgálnak a kincses város múltjáról.
Klaus Iohannis egy újabb elnöki mandátum kedvéért kulcsrakészen átadta Romániát stratégiai partnerének. Amerikának, naná!
Ha valami elkeserítő, akkor ez az.
Mit csinál, ha eljön az Apokalipszis? Na?
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
Erdély legvagányabb arisztokrata hölgyének életébe és gondolataiba nyerhetünk bepillantást egy hiánypótló kötet révén.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.