bubi, dáma, király, ász
fsandor
2019. május 17. péntek, 17:25
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.

Amikor bő tíz évvel ezelőtt Barack Obama harcba szállt az USA elnöki tisztségéért, elkészült egy híres kép, amely kék-piros-törtfehér színekben ábrázolta őt, stencil-stílusban. A világtörténelem első cool politikusát ábrázoló kép azóta kulturális ikonná vált, széles körben másolták és adaptálták mindenféle helyzetre, személyre és kampányra.

Ez a kép új fejezetet nyitott a popkultúrában, mert előtte

senkinek eszébe nem jutott élő politikus arcképével díszített pólóban mászkálni.

Ha leszámítjuk az olyan fazonokat, mint Marx, vagy Che (ők egyrészt rég halottak, másrészt nem is voltak politikusok), akkor nem nagyon tudunk felidézni olyan esetet, hogy valaki mondjuk Charles de Gaulle, Winston Churchill, Ronald Reagan vagy Helmut Kohl arcképét viselje a pólóján, csak úgy.

Obama tehát megtörte a jeget, azóta gyorsan zajlottak a dolgok a divat terén és a politikusábrázolás is áldozata lett a H&M-vettetésű ikonográfiának (tudjuk, gyárilag megszaggatott AC/DC-pólók a fast fashion-boltokban és társaik).

Ezért aztán nem is lepődünk meg, hogy

román politikusok és közéleti hírességek arcképe is pólóra kerül.

Pontosabban nem ezen lepődünk meg – egyébként kellemesen – hanem a kivitelezés ötletességén, ami a Vandal Club nevű kétszemélyes romániai projekt termékeit jellemzi.

Itt van például Emil Boc kolozsvári polgármester, volt miniszterelnök treff bubiként, kártya-stílusban ábrázolva pólón, kártyán, kitűzőn, DJ-fejhallgatóval a fülén, kezében mikrofonnal (utalásképpen az elöljáró kifejezett fesztiválimádatára, ami főleg az Untold rendszeres és jól dokumentált látogatásában fejeződik ki), illetve tükörképén kaszával a kezében (sok évvel ezelőtt Boc kaszát ragadott egy városi zöldövezetben és nem átallott füvet vágni vele, ő volt az első romániai politikus, akit szerszámmal a kézben fotóztak le, amint valamit dolgozik, kétkezűleg, mármint).

Vagy Traian Băsescu, akit – hogyan is másként – szivarral és viszkispohárral a kezében ábrázolnak. De ott van Laura Codruţa-Kövesi ex-DNA-főügyész is, aki a pókerkártya pikk dámájaként jelenik meg, naná, hogy kivont karddal a kézben. Gabriela Firea bukaresti főpolgármester és Dániel pátriárka szintén benne van a pakliban, hogy úgy mondjuk. A kollekcióban szerepel még Liviu Dragnea, Elena Udrea, Dacian Cioloş, de a tavaly elhunyt Mihály király is. A teljes kollekció végigböngészhető a Vandal Club honlapján.

Az ötletnek egyébként ára is van, egy Boc- vagy egy Băsescu-csomagot 135, illetve 149 lejért lehet beszerezni.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az így ábrázolt személyiségek megorroltak volna. A dolognak persze elvileg lennének jogi vonatkozásai, de ki hallott olyan politikusról, akinek ne tetszene, ha az arcát népszerűsítik?

Ráadásul ez egy igen előkelő klub, lássuk be, nem akárkinek az ábrázatát nyomtatják pólókra.

Szétnéztünk egy kicsit az Aliexpressen, ahol köztudottan minden is megtalálható és hát bizony találtunk épp elég pólóra nyomtatott politikusfejet.

Ott van például – hogy ne menjünk messzire – Orbán Viktor, akit a fentebb említett obamás stílusban, de diktátorként is ábrázolnak. De vásárolni lehet Donald Trump, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Vlagyimir Putyin vagy Theresa May arcképéve díszített pólókat is.

A szintén az Aliexpressről beszerezhető, fejre húzható Trump- vagy Hillary Clinton-gumimaszkok már a hardcore szint, ezt gyaníthatóan csak amerikaiak vásárolják Halloween-partikra vagy más, ijesztegetős alkalmakra.

comments powered by Disqus
A törvénykezési jegyzőkönyvek „pletykás” írnokai izgalmas adalékkal szolgálnak a kincses város múltjáról.
Klaus Iohannis egy újabb elnöki mandátum kedvéért kulcsrakészen átadta Romániát stratégiai partnerének. Amerikának, naná!
Ha valami elkeserítő, akkor ez az.
Mit csinál, ha eljön az Apokalipszis? Na?
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
Erdély legvagányabb arisztokrata hölgyének életébe és gondolataiba nyerhetünk bepillantást egy hiánypótló kötet révén.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.