borúlátás
béel
2019. május 16. csütörtök, 14:00
Egy friss felmérés szerint Romániában semmi sem működik megfelelően. De legalább a jövő sem biztató.
Lesújtó képet ad a polgárok állammal szembeni bizalmáról az INSCOP közvélemény-kutató legfrissebb felmérése: a nagy többség szerint továbbra is korrupció a legnagyobb gond Romániában, az ország pedig rossz irányba halad.
 
A megkérdezettek 76,4 százaléka gondolja úgy, hogy nagyon nem jó az irány, amely felé Románia halad.
 
Így nem csoda, ha mindenről rossz a véleményük:
 

a gazdasági helyzet 76 százalék, az oktatási rendszer 78,3, az egészségügy pedig 83 százalék szerint pocsék.

 
Legalább a biztonsági helyzetet jobbnak tartják: ez 51 százalék szerint jó, míg 38 százalék tartja rossznak.
 
Megkérdezték azt is, mit tartanak a legaggasztóbbnak. Természetesen a mindig napirenden levő korrupció végzett az élen, 84,2 százalék nevezte meg ezt a legaggasztóbb dologként Romániában. Ezt követi a gazdagok és szegények közötti különbség (73,7), a környezet romlása (72,2), a gazdaság helyzete (70,6) és egy lehetséges fegyveres konfliktus a térségben (44 százalék).
 
A válaszadók 51,8 százaléka mondta azt, hogy családja anyagi helyzete jó, míg 40,7 százalék szerint rossz, 3,2 százalék szerint pedig nagyon rossz. 
 
Rákérdeztek arra is, mely intézményekben bíznak a legjobban. Itt
 

a hadsereg végzett az élen: 67,9 százalék bízik feltétel nélkül benne.

 
A második helyen az ortodox egyház áll 56,8, a harmadikon pedig az akadémia 45,5  százalékkal. A további sorrend: rendőrség (41,6 százalék), államfő (41,2), sajtó (27,3), alkotmánybíróság (22,7), kormány (12,4), parlament (9,8), pártok (8,9). A nemzetközi intézmények közül a NATO a legnépszerűbb 56,1 százalékkal, a katonai szervezetet az Európai Unió követi 55,3 százalékkal, a harmadik pedig az ENSZ (52,5 százalék).
 
A felmérés április 12. és május 3. között készült, 1050 fős reprezentatív mintán, a hibahatár 3 százalékos. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31189
A lelkészség köré alakult közösség a második családot jelenti fiatalok százainak az egyetemi évek során. A szülinapon jártunk, ahol a résztvevők örömeikről, élményeikről és egy évtizedes tragédiáról meséltek nekünk.
Mit mondott Emil Boc a beiktatáskor?
Nézzük meg jól ezt az országot. képesek vagyunk még itt élni? Sabin Gherman írása.
A kolozsvári Vasile Lechințan egy ideje azzal foglalkozik, hogy ilyen hangvételű leveleket irkál magas rangú világi és egyházi címzetteknek.
Sikerült egy gyomorfertőzésből politikai botrányt kavarni.
Háborús körülmények között olyan társadalmi összefogást valósított meg Észak-Erdélyben ez a párt, amelyre sem előtte, sem utána nem volt példa. Kötetbe foglalták rövid, de annál izgalmasabb történetét.
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.