borúlátás
béel
2019. május 16. csütörtök, 14:00
Egy friss felmérés szerint Romániában semmi sem működik megfelelően. De legalább a jövő sem biztató.
Lesújtó képet ad a polgárok állammal szembeni bizalmáról az INSCOP közvélemény-kutató legfrissebb felmérése: a nagy többség szerint továbbra is korrupció a legnagyobb gond Romániában, az ország pedig rossz irányba halad.
 
A megkérdezettek 76,4 százaléka gondolja úgy, hogy nagyon nem jó az irány, amely felé Románia halad.
 
Így nem csoda, ha mindenről rossz a véleményük:
 

a gazdasági helyzet 76 százalék, az oktatási rendszer 78,3, az egészségügy pedig 83 százalék szerint pocsék.

 
Legalább a biztonsági helyzetet jobbnak tartják: ez 51 százalék szerint jó, míg 38 százalék tartja rossznak.
 
Megkérdezték azt is, mit tartanak a legaggasztóbbnak. Természetesen a mindig napirenden levő korrupció végzett az élen, 84,2 százalék nevezte meg ezt a legaggasztóbb dologként Romániában. Ezt követi a gazdagok és szegények közötti különbség (73,7), a környezet romlása (72,2), a gazdaság helyzete (70,6) és egy lehetséges fegyveres konfliktus a térségben (44 százalék).
 
A válaszadók 51,8 százaléka mondta azt, hogy családja anyagi helyzete jó, míg 40,7 százalék szerint rossz, 3,2 százalék szerint pedig nagyon rossz. 
 
Rákérdeztek arra is, mely intézményekben bíznak a legjobban. Itt
 

a hadsereg végzett az élen: 67,9 százalék bízik feltétel nélkül benne.

 
A második helyen az ortodox egyház áll 56,8, a harmadikon pedig az akadémia 45,5  százalékkal. A további sorrend: rendőrség (41,6 százalék), államfő (41,2), sajtó (27,3), alkotmánybíróság (22,7), kormány (12,4), parlament (9,8), pártok (8,9). A nemzetközi intézmények közül a NATO a legnépszerűbb 56,1 százalékkal, a katonai szervezetet az Európai Unió követi 55,3 százalékkal, a harmadik pedig az ENSZ (52,5 százalék).
 
A felmérés április 12. és május 3. között készült, 1050 fős reprezentatív mintán, a hibahatár 3 százalékos. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31189
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.