Fotó: Ebihoreanul.ro
Szobroznak
papmeli
2019. május 16. csütörtök, 20:35
Miután Mihály vajdát kivontatták.

Áll a bál szoborügyben Nagyváradon: alig sikerült leemelni Mihály vajdát a főtéri piedesztálról, máris tüntetést hirdettek Szent László-szobor érdekében. Az apropót az adja, hogy a napokban egy másik uralkodó, Ferdinand román király foglalja el a Szent László tér legelőkelőbb helyét.

Pontosabban a névadó, városalapító lovagkirály helyét, akinek a főtér helyett a várban állítana emléket a városvezetés. Az Erdélyi Magyar Néppárt azonban nem mond le a főtéri helyszínről, Szent László szobrát az azonos nevű templom előtt, a városházával átellenben képzelik el.

Ezért kedden 17 órától élőláncot vonnak a nagyváradi városháza elé, így nyomatékosítva igényüket, melyet korábban írásban is jeleztek a polgármesteri hivatalnak. Az akcióra mindenki várnak.

 

comments powered by Disqus
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
A kolozsvári kutatóval a magyar rockzene és a kommunista rendszer viszonyáról beszélgettünk. Azt is elárulta, hogy szerinte melyik a rendszerváltás zenekara.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.