Fotó: Ebihoreanul.ro
Szobroznak
papmeli
2019. május 16. csütörtök, 20:35
Miután Mihály vajdát kivontatták.

Áll a bál szoborügyben Nagyváradon: alig sikerült leemelni Mihály vajdát a főtéri piedesztálról, máris tüntetést hirdettek Szent László-szobor érdekében. Az apropót az adja, hogy a napokban egy másik uralkodó, Ferdinand román király foglalja el a Szent László tér legelőkelőbb helyét.

Pontosabban a névadó, városalapító lovagkirály helyét, akinek a főtér helyett a várban állítana emléket a városvezetés. Az Erdélyi Magyar Néppárt azonban nem mond le a főtéri helyszínről, Szent László szobrát az azonos nevű templom előtt, a városházával átellenben képzelik el.

Ezért kedden 17 órától élőláncot vonnak a nagyváradi városháza elé, így nyomatékosítva igényüket, melyet korábban írásban is jeleztek a polgármesteri hivatalnak. Az akcióra mindenki várnak.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31197
A lelkészség köré alakult közösség a második családot jelenti fiatalok százainak az egyetemi évek során. A szülinapon jártunk, ahol a résztvevők örömeikről, élményeikről és egy évtizedes tragédiáról meséltek nekünk.
Mit mondott Emil Boc a beiktatáskor?
Nézzük meg jól ezt az országot. képesek vagyunk még itt élni? Sabin Gherman írása.
A kolozsvári Vasile Lechințan egy ideje azzal foglalkozik, hogy ilyen hangvételű leveleket irkál magas rangú világi és egyházi címzetteknek.
Sikerült egy gyomorfertőzésből politikai botrányt kavarni.
Háborús körülmények között olyan társadalmi összefogást valósított meg Észak-Erdélyben ez a párt, amelyre sem előtte, sem utána nem volt példa. Kötetbe foglalták rövid, de annál izgalmasabb történetét.
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.