Vasúttalan utakon
béel
2019. május 16. csütörtök, 08:18
Szerintük nem ők a felelősök azért, mert zsúfoltak a szerelvények.

Felháborította az egyetemi hallgatókat a Román Vasúttársaság utasszállító ágazata (CFR Călători) múlt pénteki felkérése, amelyben arra szólította fel az egyetemistákat, hogy a szerelvények zsúfoltságának elkerülése érdekében ne utazgassanak a jelentősebb egyetemi központokba tartó útvonalakon Ferenc pápa látogatása idején, vagyis május 31. és június 2. között.

A Romániai Diákszervezetek Országos Szövetsége (ANOSR) finoman ráirányította a vasúttársaság figyelmét, hogy inkább a zsúfoltságot okozó valódi, rendszerszintű problémákkal kellene foglalkoznia ahelyett, hogy őket teszi meg bűnbaknak.

A diákszervezet szerint a diákok által kiváltott vonatjegyek az összes kiadott jegy csupán 20 százalékát teszik ki, vagyis azért nem ők lepik el a szerelvényeket.

Emlékeztetnek egyúttal arra is, hogy nemrég épp a CFR közölte: a zsúfoltságot 400 újabb vasúti kocsi beszerzésével lehetne csökkenteni.

Ehhez képest röhejes összeget, 1,6 millió lejt szántak a vasúti kocsik felújítására, ami 24 kocsi kipofozására volt elég.

A diákok szerint az igazi probléma a vasút alulfinanszírozottsága, na meg az is, hogy hiába kérik a diákokat, hogy interneten szerezzék be a jegyet, ha már két éve képtelen kiadni a kormány a diákok kedvezményes utazását lehetővé tevő törvény alkalmazási módszertanát.

A diákoknak egyrészt igazuk van, másrészt viszont az is tény, hogy amióta a jelenlegi kormányoldal a választások megnyerése után teljesen ingyenessé tette a vasúti utazást a diákok számára, érezhetően megnőtt a zsúfoltság a vonatokon.

A vasúttársaság egyébként igyekszik elébe menni a dolgoknak: épp szerdán jelentette be, hogy a pápalátogatás idejére egyrészt biztosítja a különvonatokat a zarándokok számára Nagyváradról, Temesvárról és Kolozsvárról Csíksomlyóra, másrészt növeli a bukaresti, jászvásári és csíkszeredai járatok kocsijainak számát, sőt több szerelvényt is közlekedtet az érintett útvonalakon.

comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.