Vasúttalan utakon
béel
2019. május 16. csütörtök, 08:18
Szerintük nem ők a felelősök azért, mert zsúfoltak a szerelvények.

Felháborította az egyetemi hallgatókat a Román Vasúttársaság utasszállító ágazata (CFR Călători) múlt pénteki felkérése, amelyben arra szólította fel az egyetemistákat, hogy a szerelvények zsúfoltságának elkerülése érdekében ne utazgassanak a jelentősebb egyetemi központokba tartó útvonalakon Ferenc pápa látogatása idején, vagyis május 31. és június 2. között.

A Romániai Diákszervezetek Országos Szövetsége (ANOSR) finoman ráirányította a vasúttársaság figyelmét, hogy inkább a zsúfoltságot okozó valódi, rendszerszintű problémákkal kellene foglalkoznia ahelyett, hogy őket teszi meg bűnbaknak.

A diákszervezet szerint a diákok által kiváltott vonatjegyek az összes kiadott jegy csupán 20 százalékát teszik ki, vagyis azért nem ők lepik el a szerelvényeket.

Emlékeztetnek egyúttal arra is, hogy nemrég épp a CFR közölte: a zsúfoltságot 400 újabb vasúti kocsi beszerzésével lehetne csökkenteni.

Ehhez képest röhejes összeget, 1,6 millió lejt szántak a vasúti kocsik felújítására, ami 24 kocsi kipofozására volt elég.

A diákok szerint az igazi probléma a vasút alulfinanszírozottsága, na meg az is, hogy hiába kérik a diákokat, hogy interneten szerezzék be a jegyet, ha már két éve képtelen kiadni a kormány a diákok kedvezményes utazását lehetővé tevő törvény alkalmazási módszertanát.

A diákoknak egyrészt igazuk van, másrészt viszont az is tény, hogy amióta a jelenlegi kormányoldal a választások megnyerése után teljesen ingyenessé tette a vasúti utazást a diákok számára, érezhetően megnőtt a zsúfoltság a vonatokon.

A vasúttársaság egyébként igyekszik elébe menni a dolgoknak: épp szerdán jelentette be, hogy a pápalátogatás idejére egyrészt biztosítja a különvonatokat a zarándokok számára Nagyváradról, Temesvárról és Kolozsvárról Csíksomlyóra, másrészt növeli a bukaresti, jászvásári és csíkszeredai járatok kocsijainak számát, sőt több szerelvényt is közlekedtet az érintett útvonalakon.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31183
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.