Vasúttalan utakon
béel
2019. május 16. csütörtök, 08:18
Szerintük nem ők a felelősök azért, mert zsúfoltak a szerelvények.

Felháborította az egyetemi hallgatókat a Román Vasúttársaság utasszállító ágazata (CFR Călători) múlt pénteki felkérése, amelyben arra szólította fel az egyetemistákat, hogy a szerelvények zsúfoltságának elkerülése érdekében ne utazgassanak a jelentősebb egyetemi központokba tartó útvonalakon Ferenc pápa látogatása idején, vagyis május 31. és június 2. között.

A Romániai Diákszervezetek Országos Szövetsége (ANOSR) finoman ráirányította a vasúttársaság figyelmét, hogy inkább a zsúfoltságot okozó valódi, rendszerszintű problémákkal kellene foglalkoznia ahelyett, hogy őket teszi meg bűnbaknak.

A diákszervezet szerint a diákok által kiváltott vonatjegyek az összes kiadott jegy csupán 20 százalékát teszik ki, vagyis azért nem ők lepik el a szerelvényeket.

Emlékeztetnek egyúttal arra is, hogy nemrég épp a CFR közölte: a zsúfoltságot 400 újabb vasúti kocsi beszerzésével lehetne csökkenteni.

Ehhez képest röhejes összeget, 1,6 millió lejt szántak a vasúti kocsik felújítására, ami 24 kocsi kipofozására volt elég.

A diákok szerint az igazi probléma a vasút alulfinanszírozottsága, na meg az is, hogy hiába kérik a diákokat, hogy interneten szerezzék be a jegyet, ha már két éve képtelen kiadni a kormány a diákok kedvezményes utazását lehetővé tevő törvény alkalmazási módszertanát.

A diákoknak egyrészt igazuk van, másrészt viszont az is tény, hogy amióta a jelenlegi kormányoldal a választások megnyerése után teljesen ingyenessé tette a vasúti utazást a diákok számára, érezhetően megnőtt a zsúfoltság a vonatokon.

A vasúttársaság egyébként igyekszik elébe menni a dolgoknak: épp szerdán jelentette be, hogy a pápalátogatás idejére egyrészt biztosítja a különvonatokat a zarándokok számára Nagyváradról, Temesvárról és Kolozsvárról Csíksomlyóra, másrészt növeli a bukaresti, jászvásári és csíkszeredai járatok kocsijainak számát, sőt több szerelvényt is közlekedtet az érintett útvonalakon.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31183
A lelkészség köré alakult közösség a második családot jelenti fiatalok százainak az egyetemi évek során. A szülinapon jártunk, ahol a résztvevők örömeikről, élményeikről és egy évtizedes tragédiáról meséltek nekünk.
Mit mondott Emil Boc a beiktatáskor?
Nézzük meg jól ezt az országot. képesek vagyunk még itt élni? Sabin Gherman írása.
A kolozsvári Vasile Lechințan egy ideje azzal foglalkozik, hogy ilyen hangvételű leveleket irkál magas rangú világi és egyházi címzetteknek.
Sikerült egy gyomorfertőzésből politikai botrányt kavarni.
Háborús körülmények között olyan társadalmi összefogást valósított meg Észak-Erdélyben ez a párt, amelyre sem előtte, sem utána nem volt példa. Kötetbe foglalták rövid, de annál izgalmasabb történetét.
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.